začetek povsem od začetka
New York | tako je po koncu nedavnega orkana Sandy
sonce oznanilo nov začetek za mesto in njegove prebivalce

Kaj je bistvena razlika med vsemi preteklimi verzijami in sedanjo verzijo mojtrener.com ? Enostavno mi je z leti postalo vsega preveč, namesto, da bi užival v objavi novic mi je vodenje in razvoj (sedaj že starega) portala (prenešenega na old.mojtrener.com) postajalo vedno večje breme.

Rešitev situacije se je dolgo kuhala, konkretno dobri dve leti in med tem časom se je povsem spremenila dinamika, način komunikacije uporabnikov, mobilna revolucija na spletu, internet je nostavno postal drugačen, predvsem pa še bolj neskončno velik kot je že bil.

Stari portal mojTrener.com je poskušal ugajati vsem, to je postalo zame preveliko breme zato sem se odločil začeti povsem iz začetka.

Namesto, da poskušam pisati za vse in vsakogar, biti všeč širši množici sem se odločil, da bo odslej mojTrener.com moj osebni blog, webdizajn, uporabljene tehnologije, stil pisanja, izbor vsebine ne bo podrejen nobeni specifični skupini obiskovalcem …temveč bo enostavno odraz tega kar počnem, kako živim, kako razmišljam, skratka moj pogled na svet.

Začeti povsem iz začetka, kakšno olajšanje, kot bi znova začel dihati!

Z odločitvijo, da oblikujem dizajn za moj MT blog predvsem tako, da bo všeč meni se mi znova zdi, da je vse mogoče. Ne vem, če veš, ampak celoten webdizajn, prilagajanja že obstoječe kode, programiranje po meri, administriranje strežnika, itd. …to vse počnem sam, v tem dejansko uživam. Priznam da sem techno geek po duši, zanimajo me vse možne tehnične novičke, da o fotografiji niti ne začnem, to mi je še en hud hobi :)minimalističen videz bloga

Želim, da je poudarek izključno na vsebini … ne zanima me milijon člankov levo desno, celotna barvna lestvica nekih reklam, linkov in bannerjev. Rad imam skromen, minimalističen videz, ki pravzaprav ponuja minimalno možnosti za navigacijo.

Nove vsebine je pravzaprav zelo malo, če prelistaš tistih par strani na naslovnici vidiš dejansko vse kar je trenutno objavljeno. Pomagaš si lahko tudi s super pregledno časovnico vseh objav.različni tipi objav

Facebook mi je dolgo šel na živce, potem pa sem ugotovil, da mi je všeč iz podobnega razloga kot mi je všeč Twitter. Namesto, da pišem nekaj na dolgo, lahko napišem stavek ali dva, objavim fotografijo, povezavo ali video.

Ko sem razvijal koncept za nov MT blog sem želel, da mi omogoča t.i. statusne objave, želel sem izbirati med različnimi tipi objave. Vsak tip objave pa ima svoj lasten dizajn, ki se razlikuje v detajlčkih.

 1. tematski članek
 2. novička ali oznanilo
 3. fotografija s komentarjem
 4. video s komentarjem
 5. podrobna predstavitev posamezne vaje [trenutno še ni nobene take objave]
 6. trening, video prikaz in navodila za izvedbo
 7. citat, misel dneva, nekaj za motivacijo
 8. debatiranje na temo
 9. zanimiva internetna povezavamobile ready + odzivni dizajn

Dizajn MT bloga se prilagaja napravi s katero dostopaš do strani. Če ne veš o čem govorim poskušaj zožati okno brskalnika ali pa obišči MT blog s kakšno mobilno napravo, telefonom ali tablico.

Odzivni (t.i. responsive) dizajn omogoča samodejno prilagajanje različnim resolucijam in napravam.

Odzivni (t.i. responsive) dizajn omogoča samodejno prilagajanje različnim resolucijam in napravam.

Spletne strani, ki podpirajo tovrstno tehnologijo so trenutno zelo redke. Gre za nov standard, katerega danes ne more ignorirati nihče, ki je prisoten na spletu. Pa vendar, večina spletnih strani bo po moji oceni potrebovala 3 do 5 let (kar ne bo poceni) za tranzicijo na odzivni dizajn, kljub dejstvu, da kdor te funkcionalnosti nima že danes je že v velikem zaostanku saj pravzaprav vsak za brskanje po spletu vse več uporablja mobilni telefon ali tablico.

Ko imaš enkrat nov smartphone, da o tablici niti ne govorim, se vedno redkeje usedeš za namizni računalnik ali prenosnik. No vsaj jaz sem tak in če grem na lasten MT blog via neka mobilna naprava ali želim nekaj pokazati prijatelju na njegovem telefonu …ena j#$a, če imaš statičen dizajn.

Sedaj ko imam zadevo postavljeno moram temu primerno oblikovati tudi vsebino. Eno je napisati članek ali novico, nekaj povsem drugega oblikovanje vsebine.

Če uporabim v člankih kakšne tabele, moram poskrbeti, da so tudi te v odzivnem dizajnu, enako velja za grafikone, galerije slik, video vsebino in pozicioniranje grafik. No, malce bolj zamudno je, ampak meni se zdi vredno truda :)statistika - mesec dni od objave MT bloga

Čeprav se na starem mojtrener.com ni dogajalo skoraj nič je zaradi bogate vsebine, številnih člankov, ter foruma (še vedno prava zakladnica znanja), kljub mirovanju imel kar zavidljiv dnevni obisk.

No pred točno mesecem dni sem kompleten stari portal spremenil v arhiv in prestavil na domeno old.mojtrener.com, na domeni mojtrener.com pa objavil blog. To je bila zelo radikalna sprememba in odločitev (vsaj zame).

trend v porastu, mesec dni po redizajnu in objavi bloga:

 •   ogledi strani 9.97 %
 •   unikatni obiskovalci 19.99 %
 •   število obiskov 32.32 %

facebook

Radikalne spremembe so se nadaljevale tudi na facebooku, konkretno …moj osebni facebook profil sem moral nadgraditi v facebook page. Zakaj sem podrobno opisal in argumentiral na tem novem FB pejdžu.

To je bila zame kar težka odločitev, ampak žal nujna …seveda so nekateri fb prijatelji to zamerili in se odjavili, to sem pričakoval.

Spregledano dejstvo tu je, da s tem ko sem se odločil za FB page ne morem več niti enemu posameznemu uporabniku facebooka blokirati dostopa do moje FB strani, tudi ne morem posamezniku preprečiti, da se prijavi na moje novice, da bere kaj se dogaja.

Na starem FB profilu pa sem lahko izvajal restrikcijo, se odločil koga potrdim za prijatelja ali ne. No sedaj ne rabim, niti ne morem potrditi nikogar, ta odločitev je v rokah vsakega posameznika.

Kar zadeva komunikacijo, dostopnost, možnost kontakta via zasebnih sporočil. To vse je možno početi povsem enako kot prej, najdeš me tukaj https://facebook.com/marck.goran.lorencin.
nedokončano na MT blogu

Ni mi treba povedati, ne bom pa jezen, če mi kdo pove … zavedam se, da na novem blogu še kar nekaj stvari manjka. Da je kovačeva kobila bosa več kot drži, še vedno nisem objavil moje osebne predstavitve, storitve, reference in številne izjave.

Pač, raje kot, da čakam, da je vse komplet narejeno sem objavil to, kar je bilo narejeno dovolj dobro. V zadnjem mesecu sem naredil še celo kopico manjših tehničnih sprememb, raznih optimizacij, predvsem pa testiral svojo novo spletno igračo … in sem zelo zadovoljen s tem, kar mi je doslej uspelo.

Sedaj pa veselo na delo, čaka me kar pester vikend :)