TRIKI za Trening ? KAJ je pravi TRENING ?
na sliki: Iztok Kočevar v Trening Centru SUPERFIT KLUB™

v Trening Centru SUPERFIT KLUB™
foto by M.G.Lorencin © vse pravice pridržane
Tokrat kar brez uvoda, brez zavlačevanja, kar direktno na dejstva. Naštel bom bistvene napotke (skromne in edine resnične) za trening, hujšanje, moč, vzdržljivost, kondicijo, ipd.:

 1. ne čakaj, da začneš

 2. ne izgubljaj časa z dieto

 3. ne izgubljaj časa na fitnesu

  ? ? ?    NE ME   j#b@t    ? ? ?

 4. VESLANJE

 5. airydne

 6. INTERVALI

  ? ? ?    KAJ    ? ? ?

 7. vaje z lastno težo

 8. vaje z dodatno težo

 9. intenzivnejši trening

 10. še intenzivnejši trening

 11. strokovno voden trening

  ? ? ?    WTF    ? ? ?

 12. jasno zastavljeni cilji

 13. načrtovan trening

 14. redno testiranje napredka

 15. zabava med treningom

 16. užitek po treningu

  ? ? ?    NIČ JASNO    ? ? ?


Takšna je moja realnost. Ne pravim, da to počnejo vsi, niti, da je to nekaj, kar si večina želi početi. Večina tistih, ki trenira ali hujša na fitnesu, pravzaprav najraje tja sploh ne bi šla, grejo le zato, ker ne vedo kaj druga jim preostane. Večina (ne vsi, ampak večina) na fitnesu nikdar zares ne doseže zastavljenih ciljev… enostavno je preveč dolgočasno in monotono + prepuščen si samemu sebi in vsem znanemu sistemu “znajdi se” !

Izjeme seveda so, tisti, ki imajo osebne trenerje in posamezniki, ki res znajo… ampak ti posamezniku tudi ne trenirajo enako kot tipičen obiskovalec fitnesa. Realnost je takšna, da se priznani osebni trenerji in vsi, ki trenirajo zares učinkovito, izogibajo večini fitnes opreme, še posebej trenažerjem.

Tisti najbolj zagrizeni pa ne uporabljajo več kot 90% orodja, ki se nahaja na fitnesu, ker enostavno ne vidijo smisla v tem, da to orodje uporabijo. Večina opreme v fitnes centru je že tako udobna, da je nemogoče, da bi bila istočasno tudi učinkovita. Fitnes centri oglašujejo rešitev problema, ki ga v resnici ne znajo rešiti že več desetletij.

Večina, ki hodi na fitnes, pravzaprav ne želi zares obiskovati fitnesa, želi si le shujšati, oblikovati telo - pač doseči neke rezultate in fitnes center je tisto nujno zlo za dosego cilja. Tako kot pri marsikateri stvari tudi v teh primerih ne gre za to ali si nekaj želiš ali ne. Želiš si učinek in rezultate, ne pa nujno tudi vsega, kar je potrebno narediti za te želene rezultate.

Govorim o tem, da je trening v fitnes centrih (vsaj za večino) premalo dobra naložba! Nikakor ne želim delati krivice posameznikom, vsi niso večina in ni nujno, da si del večine o kateri govorim, a zelo verjetno je, da si in dosegaš zelo slab izkoristek oz. rezultate glede na investiran trud in porabjen čas. Glede na to, da sem sam več kot 25 let preživel večino dni v raznih fitnes centrih, lahko objektivno brez dlake na jeziku trdim nekaj tako nezaslišanega.


EVOLUCIJA TRENINGA ?

Že dolga leta mi fitnes center ni več ponujal okolja za pravi trening, čeprav mi je ponujal in se trudil dati najboljše, kar pač lahko fitnes center ponudi. Ne želim, da vse to zveni nehvaležno, a žal to vseeno ni bilo to, kar sem zares želel in potreboval za tisti pravi trening.

V vsakem športu se napredek meri fizikalno, s številkami in enotami… Hja, kaj pa fitnes in bodybuilding ? Po tej definiciji sploh ne gre za šport, saj se na tekmovanjih ne meri ničesar, videz se le ocenjuje, gre za nekakšno lepotno tekmovanje. No, roko na srce - ne gre za resnično lepoto, temveč nekakšno tekmovanje v čimboljši vizualni prezentaciji nekega ekstremno nenaravnega fizičnega stanja.

Fascinantno je pogledati tekmovalce v fitnesu in bodybuildngu, ko so v tekmovalni formi, ter njihov ekstremen in povsem nenaraven videz in ob vsem tem se seveda prej ko slej porodi vprašanje: kakšno funkcijo pa sploh lahko imajo vse te ogromne mišice? Dejansko nimajo absolutno nobene športne funkcije, nič se fizikalno ne meri, edina resnična funkcija ekstremnega režima prehrane in treninga je neka vizualna prezentacija fizičnega ideala posameznika.

Žal kakšne boljše alternative kot, da sem še dalje treniral v fitnesu, vsa ta leta nisem imel, zato sem maksimalno improviziral pri treningih (tako lastnih, kot s strankami). Pogosto sem na napravah izvajal vaje in trening za katere fitnes prostor sploh ni predviden.

Mnoge treninge z utežmi in razne vaje sem začel delati tudi na prostem, saj me je fitnes center (katerikoli, govorim na splošno) s svojo konfiguracijo prostora in številnimi neumnimi napravami vedno bolj utesnjeval. Tisti, ki me poznajo že dolga leta, bodo znal povedati, da že več kot 20 let treniram drugače kot večina v fitnes centrih.

Opomba: V članku ne govorim o posameznikih, niti ne posameznih fitnes centrih. V mnogih fitnes centrih se najdejo, sicer vedno bolj redko, vendar se najdejo posamezniki o katerih bi lahko govoril zelo pozitivno. Še enkrat torej, članek ne govori o posameznikih, temveč o množicah in stanju fitnes industrije na splošno.


SUPERFIT KLUB™

Očitno ni šlo drugače kot, da odprem svoj Trening Center. Absolutno ne gre za fitnes center, videti je zelo drugače kot fitnes, lahko bi ga celo opisal kot nekakšen anti-fitnes center -:) .

Prav je tudi, da vsak začne ločiti, kaj je fitnes center in kaj je Trening Center. Že nekaj let se je kuhala evolucija treninga in sedaj je definitivno tukaj. Ne gre za nekaj kar se je zgodilo kar čez noč, zadeve so enostavno šle naprej, ker si nas je preveč želelo tistega pravega treninga.


na sliki: Gašper Grošelj | osebni trener v Trening Centru SUPERFIT KLUB™
v Trening Centru SUPERFIT KLUB™
foto by M.G.Lorencin © vse pravice pridržane

Kakšen je najboljši trening in kaj rabiš za najboljši trening, ti lahko pove le trener, ki te dovolj dobro pozna in pozna tvoje cilje… oziroma - kakorkoli obračaš, trener bi moral biti tisti, ki ti svetuje kaj je zate najboljše. Kvaliteta strokovnega kadra in trenerjev je izrednega pomena in na tem je v Trening Centru SUPERFIT KLUB™ izreden poudarek. Skratka končno obstaja prostor za tvoj maksimalno univerzalen, kvaliteten, učinkovit, zahteven in hkrati zabaven trening.

Ko želiš resnično univerzalen in svoboden trening, ki mu po želji ali po potrebi dodaš športne elemente ali kombinacijo poljubnih športnih disciplin, je napočil trenutek, da se posloviš od fitnes centra. V svetu se že dolgo izredno krepi t.i. crossfit trening, edini zares primeren naziv za tovrsten trening se mi zdi t.i. univerzalni trening.

Gre za resnično rekreativno alternativo (po želji lahko seveda tudi tekmovalno alternativo) atletskega treninga deseterobojca, gimnastičarja ali vsestrankega atleta, ki je individualno prilagojen za ljudi vseh starosti ne glede na začetno fizično pripravljenost. Opredeljenost za neko specifično športno disciplino ni nujna, saj je univerzalni trening primeren za vse discipline. Tako je vsaj pri meni, moja različica takšnih univerzalnih treningov se imenuje superfit® trening in se izvaja v Trening Centru SUPERFIT KLUB.Spoznaj prvič, znova ali končno, kaj je pravi trening!