Proteini ali Steroidi?
proteini ali beljakovine, so ena in ista stvar
Odkar sem začel trenirati z utežmi, sem vedno znova priča dilemam oz. vprašanjem posameznikov na temo, da so steroidi in proteini ena in ista stvar. Kako je torej glede tega? Ti praviš tako, tvoj prijatelj pa popolnoma drugače – kdo ima sedaj prav in kdo se upravičeno hvali, da nekaj zna? Če se želiš razsvetliti, poučiti in ugotoviti kaj drži in kaj ne, potem je ta članek kot naročen zate.

Obiskujem fitnes, ki ga kot večino fitnes centrov, obiskujejo predvsem rekreativci. Za večino, ki se prvič seznanijo s fitnesom, so treningi le ena izmed oblik rekreacije ...no, znotraj te kategorije bi vadeče lahko delil na tiste, ki jih stvar (fitnes) dejansko zanima, in tiste, ki jim je popolnoma vseeno ozadje vsega, kar izvaja povprečen fitneser (glede treninga, prehrane in dodatkov), se pravi, da nimajo pojma, zakaj trenira tako kot pač trenirajo.

Sebe prištevam med zagrizene rekreativce, predan sem zdravi prehrani in intenzivnemu treningu. Zmeraj se veselim svojih treningov, čeprav me med njimi nemalokrat zmotijo vprašanja in komentarji, ki sledijo v nadaljevanju članka.

Kmalu zatem (že lep čas nazaj), ko sem za prizadevnost na treningih, ter skrb in disciplino pri prehrani, bil takrat nagrajen s prvimi (zdi se mi, da majhnimi) rezultati, se mi je že prvič zgodilo, da me je med vadbo iznenada nekdo potrepljal po rami in me vprašal:

"Ej, koliko časa že dviguješ uteži?"

Brez zadržkov sem mu povedal koliko časa je preteklo odkar sem začel s treningi, samo vprašanje pa dojel kot nekaj popolnoma normalnega. No, dialog se s tem ni končal, takoj zatem je sledilo vprašanje:

"Ampak tak že ne bi bil brez proteinov in jih verjetno jemlješ, kajne?"

Odgovoril sem, da tako preprosto sicer ni, ter, da proteine brez slabe vesti uživam in nadaljeval trening. Ampak nekako sem začutil, da mu nekaj ne ustreza in videl, da me nekoliko čudno gleda, kot bi me pravkar poslali z Lune.

Pač sem si mislil svoje, končal trening in se odpravil domov. Nekaj tednov kasneje sem na spletu bral članek, katerega zaključek o proteinih se je končal natanko takole: »… zaželeno pa je, da najprej pomislite na svoje zdravje.«. Šele takrat sem dojel, tisto vprašanje neznanca pred časom, torej glede uživanja proteinov se pravzaprav sploh ni nanašalo na proteine.


Kdo še ni slišal za proteine?

Ne oziraje se na to, ali se zanimaš za prehrano ali ne, dvomim, da prvič slišiš za izraz proteini. Skoraj vsak (vsaj mislim) je že vsaj slišal za proteine, beseda gre hitro v uho, pa še večji strokovnjak izpadeš, če jo uporabljaš. Sploh na fitnesu se pogovori pogosto vrtijo okrog proteinov.

“Hecno”, ampak nemalokrat se o proteinih govori, kot da to pravzaprav niso beljakovine, ampak nekaj povsem tretjega, zaradi česar so (predvsem) začetniki hitro zbegani.

Beseda proteini izhaja sicer iz grške besede "proteios", ampak američani so se tako zelo  potrudili popularizirati te "proteine", da smo bolj kot po grkih, izraz povzeli po angleški različici izraza, ki je "protein(s)", pravilno bi bilo reči beljakovine, kar je slovenska beseda, a v t.i. fitnes žargonu vseeno slišiš predvsem besedo proteini. Tako pač je, in dvomim, da se bo glede tega v kratkem kaj spremenilo.


Kdo ti je prvi omenil proteine?

Najbrž nekdo v kakšnem članku ali reviji. Bombardirajo te z vsem mogočim, tudi nepreverjenimi informacijami, bistvo vsega (se zdi) je le večja branost/gledanost. Žal članke o prehrani (pa ne le o prehrani, tudi treningi in ostalih temah) pogosto pišejo (oz. prevajajo) novinarji, ki se sami dejansko sploh ne spoznajo na tematiko o kateri pišejo ...še huje, v današnjem času, članke (žal) ne pišejo zmeraj pravi novinarji (kot smo bili vajeni), ampak »kar nekdo«, z nekaj minutami časa – za neumnosti več časa niti ne potrebuješ. Podpisa avtorja ni, ali pa so le inicialki (XY) namesto pravega imena in priimka, skratka v večini primerov nimaš pojma kdo je avtor.

Poleg klasičnih medijev, časopisov in revij, so v današnjem času interneta »dobri« posredovalci informacij tudi nekateri pisci blogov. Danes najdeš že vse možno, še to kar te ne zanima. Ko se začneš kot popoln laik zanimat za karkoli, kar bi ti prišlo prav, ne verjemi vsemu kar nekdo napiše.

Danes se za “pametnega” lahko izdaja kdorkoli, tudi sam sem rabil nekaj časa, da sem ugotovil kateri viri so kredibilni, kateri zavajajoči, kateri le “nakladajo”. Vedno se vsaj malo pozanimaj kdo to (kaj) piše, ter na kakšnem nivoju je znanje avtorja ...res pa, da je sama kvaliteta vsebine tisti prvi pokazatelj na koga si naletel pod predpostavko, da gre za originalnega avtorja. Malce sem zašel iz teme :)

Vsak ponavadi bere nek članek v upanju, da končno izve resnico ...v tem članku torej pričakuješ jasen odgovor - so proteini steroidi ali niso?


Kaj so proteini?

Izraz »proteini« smo kot sem že omenil poslovenili iz angleškega jezika (čeprav izvira iz grškega jezika). Pravilno bi bilo uporabljati beljakovine, kar je slovensko. Torej ko slišiš za proteine, gre dejansko za beljakovine, to je ena in ista stvar.

Beljakovine (oz. proteini) so zgrajene iz aminokislin, ki jih potrebujemo za številne procese v telesu, ter na tak in drugačen način pripomorejo k okrevanju telesa po treningu, stimulacijo določenih hormonov, krepijo imunski sistem, itd.

Med vadečimi se izraz beljakovine ponavadi uporablja, ko govorijo o beljakovinah v smislu mesa, jajc in drugih virov beljakovin, kadar pa govorijo o proteinih, mislijo na beljakovinski prašek (običajno sirotka) s katerim si delajo šejk (beljakovinski napitek - glej sliko na levi). Oba izraza sta ustrezna, le da je eden slovenski, drugi pa ne ...v obeh primerih bi lahko uporabili samo le en izraz, ali beljakovine, ali proteini.

Ko rečeš proteini v prahu, je isto, kot če rečeš beljakovine v prahu ...ampak nekako se je ta izraz proteini tako prijel, da slišiš skoraj zmeraj samo izraz proteini.

Zelo na kratko, beljakovine najbolj potrebuješ neposredno po treningu, ker pospešijo regeneracijo oz. okrevanje po treningu. Telo takrat beljakovine najhitreje presnavlja ter aminokisline absorbira v kri, regeneracija se pospeši, prav tako se krepi sinteza beljakovin in odpravljanje nezaželenih metaboličnih produktov, ki nastanejo med tvojim treningom.

Ustrezen vnos beljakovin (proteinov) ti zagotavlja pozitivno dušikovo ravnovesje, ki je ključno za rast (ali samo obnovo) tvojih mišic. Ne pozabi, tvoje mišice so tvoj največji porabnik energije ...večja je njihova poraba, hitrejši je tvoj metabolizem in več kalorij lahko vneseš v telo, brez da se zrediš.


Kaj proteini NISO?

Večina razmišlja o beljakovinah in proteinskih napitkih, kot da bi šlo za dve povsem različni zadevi. Proteinski napitek, so beljakovine v tekoči obliki, namesto v trdi, kot recimo meso, ribe, jajca.

Proteinski napitek nikakor ni tako pomemben, da se brez njega ne bi dalo živeti, dosegati rezultatov ali napredek pri treningu. Res pa je, da je z njim lažje kot brez njega saj gre za kvaliteten (pa še poceni) obrok, ki ga lahko pripraviš (v obliki šejka) v nekaj sekundah, spiješ in ne obremeniš prebave.

Beljakovine (proteini) v prahu niso izdelek, ki povzroča rast ogromnih mišic. Beljakovinski napitek ni kompleten nadomestek obroka, ni nadomestek za hrano, ampak le odličen vir beljakovin. Beljakovinski “šejk” ni »božja roka«, ki te po bližnjici vodi do rezultatov. Hitrih bližnjic (naravnih) na žalost ni in jih tudi ne bo, s tem se sprijazni.

Beljakovine (proteini) imajo seveda celo kopico pozitivnih lastnosti, potrebujemo jih že za dobro zdravje, pomagajo nam pri treningih in regeneraciji ...nimajo pa čudežnih lastnosti, ki jim jih nekateri želijo pripisati.


Kaj so steroidi?

Steroide (farmacevtska sredstva) se uporablja kot zdravilo pri celi kopici zdravstvenih težav, poškodbah, boleznih, hormonskih motnjah, za pospešeno celjenje poškodb, okrevanje po operativnih posegih, itd.

Govorimo torej o zdravilih, ki bi se naj uporabljala zgolj kot zdravila in ne kot nekaj drugega, saj imajo že kot sama zdravila, določene stranske učinke. Steroide ti predpiše zdravnik, za njih pa potrebuješ recept ...to ni nekaj kar se prodaja v običajnih trgovinah, zatlačeno med mesne izdelke. Steroide torej legalno dobiš samo v lekarnah, na recept in za predpisano zdravljenje, pri čemer predstavljajo nujo.

Žal pa se steroidi (farmacevtska sredstva) na veliko zlorabljajo tudi v ne-zdravstvene namene, kot nelegalna pomoč (doping), ki se ponuja na črnem trgu.

Ko greš recimo v lekarno, točno veš, kaj si dobil – to, kar piše na receptu, za vse imaš potrdilo, dobil si zdravilo, predpisal pa ti ga je zdravnik. No, na črnem trgu pa posamezniki kupujejo steroide, kar tako ...pač od nekoga, ki to počne nelegalno. Ne pomislijo (ali se ne zavedajo) velikega tveganja, ki jih prinašajo neželeni stranski učinki (ki so zmeraj prisotni), ter tveganja, ker nimajo pojma kaj so dejansko kupili.

Gre za loterijo z lastnim zdravjem, odsotnost “zdrave” pameti, ter “neracionalno” željo po hitrih rezultatih. Govorim torej o zlorabi steroidov v NE-zdravstvene namene. Glede na moja opažanja, tipičen uporabnik steroidov izgubi stik z realnostjo, prepričan je v svoj prav, ima tisoč opravičil, da svoje početje opraviči samemu sebi in drugim, medtem ko goljufa le sebe in pet tistih, ki mu verjamejo, da dosega enormno količino mišic po naravni poti.

Nekatera izmed najpogosteje zlorabljenih farmacevtskih sredstev so:
 • winstrol
 • dianabol
 • durabolin
 • testosteron
 • inzulin
 • človeški rastni hormon
 • viagra
 • ...
Da to drži, se lahko vsak prepriča. Uradno o tem sicer ne pišejo dosti, tudi se nekako vsi izgovarjajo, da oni pa že ne ...no, če greš pa preverit na razne internetne forume, se prej našteto omenja podobno kot bi šlo za aspirin.

Da učinek steroidov ne traja v nedogled, sem večkrat videl. Posameznikom, ki so sicer sami priznali, da so uporabniki, je že po nekaj tednih neuporabe “pobralo” mišice.

Uživanje steroidov je povezano z resnim zdravstvenim tveganjem, naštel bom le nekatere, večina spodaj naštetega velja brez izjeme, ne glede na spol:
 • znižanje glasu,
 • izpadanje las,
 • večja poraščenost,
 • povečana agresivnost in samomorilnost,
 • večja možnost za poškodbe kit,
 • bolezni srca in ožilja,
 • rak na prostati, jetrih in ledvicah,
 • impotenca,
 • atrofija dojk,
 • ginekomastija (moški),
 • ...

Kaj steroidi NISO?

No pa smo pri vprašanju, ki je pravzaprav naslov tega članka. Pa saj proteini in steroidi so eno in isto, ali …?

Kaj ti misliš? Glede na napisano v članku, mislim, da ni potrebe po ponovni razlagi, da steroidi niso proteini. Praktično je že v odgovorih na zgornja tri vprašanja podan odgovor, da imajo steroidi in proteini skupnega ravno toliko, kot imata skupnega motika in jabolko. Ja kaj pa ima skupnega motika z jabolkom? Seveda nič! Kaj imajo potem skupnega proteini in steroidi? Prvi so hrana, drugi pa zdravilo ...zdravilo in hrana pa menda ni eno in isto.

Sklepna misel

V želji po boljšem rezultatu, tako rekreativni kot profesionalni športniki posegajo po nedovoljenih substancah, kljub temu, da niso dovoljene. Na vseh tekmah višjega ranga potekajo dopinški testi, za katere pa ni nujno, da vedno najdejo tisto, kar iščejo, saj je zaznavnost odvisna od konzumirane substance in številnih drugih faktorjev.

Tipično je, da bodybuilderji, ki so marsikomu za vzor, oglašujejo proteinske izdelke, čeprav se sami in “vsi” okrog njih zavedamo, da je to farsa in za tisto goro mišic niso krivi proteini ampak steroidi. Ravno tovrstno oglaševanje je morda glavni krivec, da ljudje mečejo proteine in steroide v isti koš ...vidijo 2 krat 2 metra mišic v reklami za proteine, a kdo zares verjame, da so take rezultate krivi proteini? Malo morgen!

Pot do cilja je pogostokrat težka, če imamo realno dosegljive cilje, pa vsekakor izvedljiva. Brez truda seveda ne gre, brez znanja pa tudi ne. Po naravni poti se vseeno lahko doseže izredno nadpovprečne rezultate ...tudi takšne za katere te potem nekateri sumijo, da niso le zaradi proteinov. Vseeno pa vsak zase menda ve ali je rezultate dosegel po naravni poti ali ne.

Kvaliteten proteinski napitek, beljakovine v prahu, šejk, kakorkoli že temu praviš, je povsem normalno živilo, pač v prahu (še za dojenčke obstaja mleko v prahu, ki je zelo bogato z beljakovinami). Skratka, ti proteini niso nobena garancija za rezultate, so pa najverjetneje tvoj najkvalitetnejši vir beljakovin.

Ko enkrat gledaš na proteine tako, kot sem napisal v prejšnjem odstavku, ugotoviš, da so za tvoje rezultate glavni krivci kvaliteten trening, kvaliteten počitek, ter kvalitetna in zdrava prehrana v celoti ...ne pa le tisti proteini, ki jih spiješ po treningu.