Pa saj telo ne šteje kalorije ??
lahko si gospodar ali suženj tehtnice

Čeprav je že dolgo tega, ko sem na forumu imel interesantno debato glede štetja kalorij ne mine mesec, da me kdo vedno znova me kdo ne vpraša glede štetja kalorij. Dejansko gre za zanimivo dilemo, vprašanje, ki sem si ga v preteklosti pogosto postavil tudi sam.


Do kakšne mere ima smisel vse to tehtanje hrane in preračunavanje kalorij?

V debati na forumu so se takrat pojavili takšni in drugačni odgovori, celo strokovni prispevek mojega prijatelja Domena Leskovca, na forumu ima vzdevek (@tamali), sedaj je že pri koncu študija medicine. Originalno debato, ki ni nova, še zmeraj pa aktualna, najdeš tukaj.

Verjamem, da se marsikdo sprašuje točno to zato moj pogled na temo štetja kalorij objavljam z nekaj dodatnimi odgovori še v članku.


Kako veš koliko je dolg en meter?

Vzameš meter in izmeriš, 1x, 2x …100x. Ko imaš dovolj referenčnih meritev metra ne potrebuješ in dovolj natančno veš, koliko je dolg 1m tudi brez metra.


Zakaj šteješ kalorije?
  1. Zato, ker količina in volumen hrane na krožniku ne odražata količine kalorij na krožniku.
  2. Zato, ker je zate to morda najbolj enostavno, če veš koliko moraš zaužiti tega ali onega.
  3. Zato, da lahko analiziraš kakšen tip kalorij in količina ti bolj ustrezata za rezultat, ki ga želiš.
  4. Zato, da lažje razumeš zakaj je ravno tista količina nekega živila zate bolj primerna, pri kateri količini se boljše počutiš, hitreje regeneriraš, imaš več energije, itd.

Zakaj ne šteješ več kalorij?
  1. Zato, ker si se na podlagi izkušenj in predhodnih meritev, računanja in štetja naučil dosti o svojemu telesu, kaj mu paše, zakaj, kaj mu ne paše in zakaj, ter kdaj je kakšna količina primernejša, tip hrane boljši/slabši, itd.
  2. Zato, ker imaš na podlagi izkušenj občutek koliko potrebuješ in razumeš, kaj ti telo “sporoča”.
  3. Zato, ker iz štetja kalorij ne znaš potegniti nobenih (novih) uporabnih zaključkov in ne vidiš razloga, da s tem sploh izgubljaš čas.

Ali je sestava na embalaži izdelkov 100% točna?

Ne.


Torej nima smisla gledati na embalažo?

Ne, sestava je pomembna, zavedati se moraš, da pač gre za približne vrednosti. Dejansko so tudi vsi rezultati štetja kalorij približni, vseeno pa so tudi takšni zelo koristni in uporabni za analizo.


Ali naj torej štejem kalorije ali ne?

Ne vem. Odvisno kakšne koristi pričakuješ od tega in ali boš znal/a pravilno interpretirati in analizirati rezultate takšnega štetja.


Komu koristi štetje kalorij?
  1. Tistim, ki nimajo dovolj občutka za koliko je dovolj, premalo in preveč.
  2. Tistim, ki se želijo naučiti kaj novega o prehrani in lastnem telesu.
  3. Tistim, ki želijo vrhunske dosežke in ne želijo prepuščati stvari občutku, temveč s pomočjo analitičnega pristopa izkoristiti svoje genetske potenciale.

Najbrž obstaja lažji način kot štetje kalorij??

Seveda, ne šteješ, le tehtaš :) Recimo, če ti sestavim načrt prehrane, kjer je že vse izračunano glede na tvoje individualne potrebe, želje, tip treninga …štetje kalorij ni potrebno, ker pa nimaš občutka za količino je tehtanje še zmeraj potrebno.


Torej naj celo življenje hodim po svetu s tehtnico?

Seveda ne, spomni se na začetek članka, kako veš kako dolg je en meter? Vsak, ki iz takšnega ali drugačnega razloga tehta živila sčasoma dobi zelo dober občutek za količino in tehtnico vedno redkeje potrebuje.


Ali tudi jaz tehtam živila in štejem kalorije?

Večina ponavadi z novim znanjem in informacijami začne tako komplicirati pri prehrani, da ji je že zaradi tega vedno težje živeti. Več na temo kompliciranja sem napisal v članku Evolucija kompliciranja o prehrani, v katerem sem priznal, da sem včasih tudi sam kompliciral in do pike natančno vse tehtal in preračunaval. V življenju sem več tisočkrat vse pretehtal in preračunal. Na srečo sem se iz teh neštetih  meritev, štetja kalorij, preračunavanja razmerij resnično dosti naučil.

Danes tehtam le še določena živila, kjer je težje oceniti količino, ko se pripravlja obrok po kakšnem receptu in je delež določenega živila pomemben, da recept uspe …večino časa pa tehtnice ne potrebujem.

Nekdo ima za te zadeve več, nekdo manj občutka, iz izkušenj vem, da zelo hitro ocenim in približno  preračunam karkoli me zanima pri obroku. Tudi imam neke vrste rutino kar zadeva obroke, vem kaj mi paše, kaj ne, kako velika je “tista moja” porcija in “koliko je ravno prav” zame.