Ko bom velik bom fat-burner!
levo: Martin Fetich   |   desno: M.G.Lorencinlevo: Martin Fetich
desno: M.G.Lorencin

M.G.Lorencin © vse pravice pridžane
Zakaj iz leta v leto težje porabljaš svojo odvečno maščobo?

Encimi v tvojih mišicah, ki ti omogočajo, da porabljaš glukozo (krvni sladkor) so na nek način tvoja prva obrambna linija, ki ti zagotavlja vir energije. Evolucija je poskrbela, da teh encimov ne izgubiš celo kadar lenariš in poležavaš dolge mesece ali leta (torej čeprav ne treniraš).

Žal ne velja enako, ko gre za encime, ki ti zagotavljajo učinkovito porabo maščobe. Že krajše obdobje neaktivnosti povzroči opazen upad števila teh encimov. Tvoje mišice lahko zaradi daljše neaktivnosti “skoraj povsem” izgubijo sposobnost porabe maščobe kot vira energije.

Ne slepi se... govorim o maščobi kjerkoli se nahaja, torej tudi tisti, ki te najbolj moti. Edini način, da porabiš to maščobo je, da mišice naučiš kako porabiti to maščobo!

Izraz “fat burner” v prevodu pomeni “porabljati maščobo”, običajno pa označuje skupino izdelkov za pomoč pri hujšanju ali še natančneje, kapsule s katerimi pospešiš porabo maščobe. Neverjetno a resnično je, da je identičen izdelek (fat-burner), ki nekomu drugemu opazno pomaga pri hujšanju, zate skoraj povsem brez učinka!

Zakaj ti fat-burner ne pomaga shujšati?

Če želiš zares shujšati, potrebuješ učinkovit fat-burner … ta del resnično drži, vendar te z marketinškimi triki prepričujejo na način, da verjameš (ali sanjaš ??), da lahko preprosto kupiš XY izdelek in tvoji problemi bodo rešeni.

Najučinkovitejši fat-burner na svetu, se ne da kupiti, … da se ga ustvariti. Najboljši način, da učinkovito porabiš odvečno maščobo je, da postaneš oseba, ki je učinkovit fat burner … oz. svoje telo naučiš, kako uporabljati maščobo kot vir energije. Če tvoje telo ni oboroženo z encimi, ki omogočajo porabo maščobe, uporaba izdelkov, kot so razne kapsule za hujšanje, nima pravega smisla.

Začni s hujšanjem pa ti bom pomagal!

Moja vloga pri vsem skupaj je lahko neprecenljiva, tvoja pa še večja. Žal (ali na srečo) ne morem hujšati namesto tebe, lahko pa ti pokažem in povem kako hujšaš na najlažji način, te pri tem spodbujam in motiviram. Lahko ti dam (le) moje znanje in izkušnje zaradi katerih bo tvoje hujšanje uspešno.

Ko na račun neaktivnosti in prenajedanja zadnjih letih pridobivaš odvečno maščobo, tvoje mišice žal ne znajo več učinkovito porabljati maščobe, kot vir energije. Celo ko greš na sprehod, ki je relativno nenaporna aktivnost, tvoje mišice kot vir energije porabljajo predvsem glukozo in ne maščobo. Glukoza je hiter vir energije, a ta zaloga ti kmalu poide … maščobe, ki je v izobilju pa tvoje telo več ne zna učinkovito uporabiti. Sliši se dokaj brezupno, vendar zadeve lahko dramatično izboljšaš.

…ko bi se vsaj dalo odvečno maščobo med sedenjem.

Seveda bi bilo super, če bi se dalo pospešeno porabljati odvečno maščobo kar med neaktivnostjo, recimo med sedenjem ali celo spanjem. Samoumevno se zdi, da bi ti taka sposobnost omogočila, da ostaneš fit celo življenje.

  • Pa poglejmo kakšna je situacija pri večini in kakšna pri tistih v odlični kondiciji. Med branjem tega članka tvoje mišice mirujejo, čakajo, da se začenš gibati … recimo, da vstaneš od mize, se odpraviš proti vratom, hodiš po hodniku, itd. Skratka mišice v mirovanju se obnašajo podobno kot motor v avtomobilu, ko v križišču čakaš, da ugasne rdeča in se prižge zelena luč.

  • Tudi v mirovanju porabljaš nekaj energije, koliko je porabljaš je zavisi od tvojega metabolizma (ta pa od tvoje višine, teže, deleža maščobe, starosti, spola, aktivnosti, itd.). Lahko poenostavim zadeve in rečem, da v mirovanju vsi porabljamo približno 1 kcal na minuto. Del energije za to 1 kcal nam zagotavlja krvni sladkor, del maščobne kisline.

  • Mišice pri večini v mirovanju porabljajo približno 70 % maščobe, 30 % pa glukoze. Ko stopiš na tekalno stezo porabljaš torej tisto 1 kcal/min, dokler se ne začeš premikati. Hitreje, ko hodiš ali tečeš, več kcal na minuto porabljaš, ter manj maščobe koristiš kot vir energije. Hitreje kot se gibaš, težje tvoje mišice uporabljajo maščobo kot vir energije, hitreje porabijo zaloge glukoze zato si seveda kmalu dosežeš izčrpanost, zasoplost, potrebuješ počitek in nekaj, kar ti bo povrnilo energijo, da sploh lahko nadaljuješ.

Med aktivnostjo lahko za več kot 50x pospešiš svojo porabo kalorij!

Domen Leskovec med izvajanjem maks.intenzivnega 60 sek šprinta na airdynu ( aka. hudičev tricikel )
60 sek šprinta na airdynu ( aka. hudičev tricikel )

foto by M.G.Lorencin © vse pravice pridžane
  • Boljša kot je tvoja kondicija, boljša je tvoja sposobnost, da s treningom pospešiš svoj metabolizem. Možno je porabljati tudi 15 ali celo 20 kcal na minuto. Meni odlična kondicijska pripravljenost omogoča, da v dobri uri visoko intenzivnega treninga porabim toliko kcal, kot jih mnogi porabijo v 24 h mirovanja. Visoko intenziven trening v urah, ko sem trening že končal, še dodatno pospeši mojo porabo kcal tudi v mirovanju, zato pospešeno porabljam kalorije še naslednjih 6 do 12 h in te so predvsem maščobne.

  • Bolj intenziven kot je tvoj trening, hitreje porabljaš kalorije, logična stvar …vseeno pa to ne pomeni, da moraš zaradi tega ves čas trenirati kar se da intenzivno, ker se želiš znebiti odvečne teže in shujšati. Tvoje telo moraš za takšne treninge šele pripraviti in izboljšati sposobnost mišic, da “kurijo” maščobo.

  • Ko nisi v dobri kondiciji lahko že po prvih minutah treninga prideš v povsem anaerobno področje obremenitve, porabljaš praktično le še glukozo, ki ti kmalu poide (že v nekaj minutah). Delež porabljene maščobe med takšnim treningom bo zanemarljiv, tvojega treninga pa kmalu konec.

Potencial fat burninga (porabe maščobe), ki se skriva v človeškem telesu lažje razumemo na primeru vrhunskih maratonskih tekačev (tekmovalcev) za katere tempo teka pri 20 kmh (to je približno 3 min za vsak kilometer) ne predstavlja problema. Zame je to že skoraj sprint, pravzaprav sem kar ponosen, da v takem tempu zmorem 1 kilometer in še malo čez …preden obležim na travi in se sprašujem kaj mi je bilo tega treba :) … no, ampak za njih (vrhunske tekače - tekmovalce) pa to ni problem in celo pri tako hitrem teku lahko 80 % energije zagotavlja pri njih maščoba, preostalih 20 % pa glukoza.

Kaj pomeni ta sposobnost porabe maščobe kot jo imajo vrhunski maratonski tekači in kaj se lahko iz tega naučiš?

No predstavljaj si, da greš na križarjenje z ladjo, recimo po grških otokih. Najbrž si ni težko predstavljati kako te na takšnem križarjenju razvajajo s hrano, tudi večna ve, da na takšnem križarjenju ni nič neobičajnega, če pridobiš dodatnih 2 - 3 kg, ki se jih v dnevih po križarjenju trudiš čim prej izgubiti.

Ne rabiš biti genij, da ti je jasno, da, če te kilograme pridobiš ti ali prej omenjeni maratonec se zgodba kako porabiti to novo odvečno maščobo različno razplete.

Naš maratonec (iz primera) lahko izvaja trening (tek) z zanj zmerno intenzivnostjo pri kateri porablja 10 do 12 kcal/min ob tem pa je lahko celo 80 % teh kcal maščobnih, kar znese že skoraj 10 maščobnih kcal na minuto.

Če enak trening poskusi nekdo, ki je brez kondicije, torej poskuša trenirati enako intenzivno (pač hipotetično, čeprav tega ne zmore več kot nekaj minut), torej, porabljati tistih 12 kcal/min, pri tem ne porabljala skoraj nič maščobe, temveč le glukozo, ki bo zelo hitro pošla, kmalu zatem bo ta oseba povsem brez sape in moči. Intenzivnost bo potrebno zelo hitro dramatično znižati na nivo “pogovornega tempa” … najverjetneje bo tempo le še živahna hoja.

Skratka najvišja intenzivnost treninga pri kateri ta oseba še nima težav z dihanjem, diha sicer globoko a še zmore pogovor. To, je intenzivnost pri kateri ta oseba še porablja maščobe kot vir energije, običajno to pomeni le 3 do 4 kcal/min. Kruto dejstvo pa je, da je kvečjemu polovica teh kcal maščobnih. Realna poraba je torej le 1,5 do 2 maščobnih kcal na minuto, kar je 5 do 7x počasneje kot pri našem maratoncu, ki je sposoben trenirati ure in ure.

Ko redno treniraš postaneš fat-burner!

Splača se biti čim bolj fit, telo tako ohrani in razvija sposobnost kako učinkovito porabljati maščobe kot vir energije. Zaradi tega poraba maščobe naenkrat sploh ni več problem, temveč sposobnost zaradi katere postane vsaka oblika treninga relativno nenaporna. Trening pa je najboljše zdravilo in preventiva pred presežkom kilogramov.

S tem kako postaneš čim prej fit je škoda izgubljati preveč časa, če se lahko obrneš direktno name.

Seveda ne jaz, ne drugi ne morejo storiti nič namesto tebe, vseeno pa sem prepričan, da ti lahko pomagam, da boš že po 4 tednih poraba tvoje maščobe dramatično izboljšana, tudi ko ne počneš ničesar in le sediš.