Hujšam pa ne shujšam!
hujšanje večine je podobno burleski
Dobro veš kako to gre, slej ko prej začneš hujšati, ampak dejansko nikdar zares ne shujšaš oz. si prej ko slej na istem ali slabšem začetku.

Obstaja celo dieta za ljudi, ki sploh niso debeli, pač hujšaš, ker te žuli nekaj maščobe na določenem delu telesa, recimo predelu trebuha ...besede celulit raje sploh ne omenim ;)


Razlogov za hujšanje se najde nešteto, kljub temu pa se za hujšanje odločata samo dva (zdi se) tipa ljudi, imenujmo ju Oseba A in Oseba B.

Oseba A : vsakdo s prekomerno težo oz. vsak, ki je (pre)debel
Oseba B : vsakdo brez prekomerne teže, ki želi (bolj) popolno telo

Praktično vsaka Oseba A bi bila presrečna s postavo, ki jo ima Oseba B ...pa vendar Oseba B očitno ni (enako) srečna (razen redkih izjem), nadalje ...trdim, da Oseba B obstaja le zato, ker dejansko obstaja še Oseba C. Ampak a nisem malo prej trdil, da obstajata le dva tipa ljudi, ki hujšata? ...saj, le dva tipa obstajata, A in B, oseba C nikdar ne hujša!

Oseba C : čudežno bitje iz TV reklame, ki mu nikdar ni potrebno hujšati (kaj šele nam verjeti, da je kar pripoveduje resnično)

Zanimivo je, da je ta Oseba C skoraj zmeraj v kopalkah, ča pe že ni na plaži ali ob bazenu je skoraj zagotovo kje v toplih krajih ali topli sobi, da je lahko pomanjkljivo ali lahkotno oblečen/a ...vsaj jaz se ne spomnim, da bi kdo promoviral hujšanje na mrazu v zimski bundi, volneni kapi in puloverju (čeprav, ko te zebe dejansko hitreje porabljaš kalorije). Najbrž (tako pač je) se zdravje lepše vidi na toplem, ko je model bolj slečen, lahkotno oblečen oz. se nekako igra na karto, kdor je lep je zdrav, srečen in po možnosti še uživa na dopustu. Vse to je seveda tako enostavno, da bolj enostavno ne bi moglo biti, živi dokaz za to pa je ..."the one and only" naša Oseba C iz reklame. Kako resnično !Vrnimo se nazaj k naslovu članka: "Hujšaš pa ne shujšaš!" ...zakaj torej gre tokrat v članku. Gre za to, da danes vsi že vse vejo o hujšanju, debelih ljudi pa je zmeraj več, ne zmeraj manj. Kako hudiča je to možno?? Kaj se dogaja ...zakaj neki že enkrat končno ne shujšaš, pa da se to enkrat neha?

Še ena mini provokacija? Večina je definitivno ali Oseba A ali Oseba B ...če pa ti to nisi, čestitam! Ti si Oseba C in lahko prenehaš z branjem tega članka:) ...ej, čisto resno, nehaj z branjem članka, ni fer, da bereš dalje ;)

Ok, obstaja še manjša možnost, da nisi ne A, ne B, ne C, temveč enostavno nekdo brez prekomerne teže, zadovoljen(a) sam(a) s seboj, čeprav bi lahko popravil(a) to ali ono temu ne posvečaš večje pozornosti ...sicer pa, kje piše, da moramo biti zares popolni a ne ;)


Resno ali ne-Resno?

Ne glede na to ali si Oseba A ali Oseba B, s hujšanjem se je možno soočiti le na dva načina. Rekel bi pravilno ali nepravilno, ampak to ne odraža dovolj dobro kaj se resnično dogaja zato bom raje uporabil izraz Resno ali ne-Resno!

Gre za dva izredno tipična pristopa k hujšanju, razlike med enim in drugim so zelo očitne, pogosto celo komične, predvsem pa ključne za (ne)uspeh hujšanja.

OK, res znova pišem v tistem "srednje zajebantskem" stilu, vseeno pa gre za resno problematiko.

Oseba A ima dejansko resno težavo, prvi razlog za hujšanje bi moral biti skrb za zdravje oz. zagotavljanje boljšega zdravja. Kakorkoli že, odločitev za hujšanje je v tem primeru nekaj, kar lahko res radikalno spremeni kvaliteto zdravja, počutja in življenja na splošno. Če se te resne težave lotevaš na ne-Resen način to meji na tragično.

Oseba B iz zdravstvenega vidika (praviloma) nima nobene resne težave, odločitvi za hujšanje v večini primerov botruje želja po bolj izpopolnjenem videzu (a žal nemalokrat tudi na račun zdravja). V želji in trudu za lepši videz ne vidim ničesar napačnega, če s tem ne posegaš v zdravje in se zavedaš, da Oseba C iz reklame v 99.9% oglašuje nerealno dosegljive cilje, pardon sanje!

Tako Oseba A ima tudi Oseba B pogosto težave z zastavljanjem realno dosegljivih ciljev v realno dosegljivem času. Neuresničeni cilji niso čisto nič drugega kot neuspeh. Razlog št.1, da večina z nečim preneha je prav neuspeh ali pa več zaporednih neuspehov. Potrebno je razumeti zakaj se ti zgodi neuspeh. Glede na nešteto možnih razlogov je toliko bolj zanimivo, da se večini dogajajo (ponavljajo) eni in isti razlogi za neuspeh.

Sedaj pride pa na vrsto tisto, Resno in ne-Resno, razloge za neuspeh delimo v dve skupini, Resni in ne-Resni razlogi.

1.) Resni razlogi so resni, zgodijo se tistim, ki se resnično trudijo, pa kljub temu ne vejo kaj delajo narobe. Iz tega se vsekakor ni primerno norčevati, če se resno trudiš potrebuješ resno pomoč.

2.) ne-Resni razlogi, so nemalokrat skoraj  komični, včasih (tragi) komični razlogi za neuspeh. Težko je z gotovostjo trditi, da se posameznik zaveda svojih neumnosti ...vseeno pa te razloge (beri dalje) ne morem uvrstiti v skupino Resnih razlogov, povečini gre za traparije.

Vseh razlogov seveda ne morem našteti, izbral sem 5 tistih, ki jih slišim najpogosteje, ter na njih dokaj temeljito odgovoril!


ne-Resni razlogi in izgovori za neuspešno hujšanje

IZGOVOR št.1 : nimam časa / pomanjkanje časa / in ...ampak jaz pa res nimam časa

Tu gre (zelo očitno) za hudo krivico, takorekoč čez noč (ali še prej) se ti je uspelo zrediti sedaj pa (res) nimaš časa, da shujšaš. NE, ne gre za krivico, gre za eno veliko laž v katero verjameš. Predstavljaj si, da imaš res hud zobobol ...za znoret hudo boli ...no, a imaš čas za zobozdravnika, imaš čas ali ga še vedno nimaš?

Enostavno gre za to, da si sicer nekaj želiš, ampak si to nekaj ne želiš dovolj močno, vsaj ne tako močno kot, da (recimo) preneha zobobol. Poanta tu je, da ko se za nekaj odločiš, čas očitno je!!! Tvoj problem je, da časa nimaš zato, ker se sploh (še) nisi odločil(a) za hujšanje ...tika, taka, tika, taka ...veš enkrat bo pa res zmanjkalo časa, ampak ne danes!IZGOVOR št.2 : danes se mi ne ljubi / zunaj je neko "takšno" čudno vreme / danes dežuje in podobno

Seveda, na karibih bi se ti pa ljubilo, ker bi bilo zmeraj toplo in sončno. Pravzaprav je parodija, da večina preneha s hujšanjem cca. 2-3 tedne preden gre na (tisti) načrtovan dopust. V mislih imam (tipičen) dopust v poletnem času. Panika s hujšanjem se začne običajno enkrat pomladi, zamudniki začenjajo z junijem ampak tipično ne zdržijo do dejanskega začetka dopusta. Vedno znova pa potem slišim, da bi bilo treba prej začeti, da drugo leto bo treba res prej začeti .... halooo drugo leto, drugo leto ...ej pa to je šele drugo leto, kaj pa čas vmes???IZGOVOR št.3 : za mene je že prepozno / sem prestara(a) za to

A za pizzo ob 20 h zvečer, sladoled, hamburger, čokolado ...pa ni prepozno? No, lahko prideš do mene, pa ti napišem opravičilo, da je zate prepozno, da zato ne moreš shujšat, a bo potem v redu?! Pravzaprav bi bilo dobro, da natisnem tri velika opravičila, prvo pritrdiš na vrata hladilnika ali štedilnika, drugo na tehtnico, tretje kar na ogledalo. Ne nisem resen, ti pa menda tudi ne ...menda ne misliš res, da je prepozno. Ej, en termin (trening ali pogovor) z mano, upam stavit, da spremeniš mnenje ...če ne, častim termin + podarim naslednjega (ha, never happened - I am that good !!).IZGOVOR št.4 : od nekdaj sem močnejše postave / imam "težke" kosti

Nekega lepega dne nepričakovano zadeneš posebno nagrado, mesec dni ....ali pa recimo pol leta lahko preživiš v moji družbi. Zajtrkuješ moj zajtrk, malicaš kot jaz, kosiš in večerjaš kot jaz. Grem ti celo toliko na roko, da obroke nekoliko priredim tvojemu okusu (a ostanejo zdravi), da ti bodo okusni kot so meni.

Dam roko v ogenj, da boš prej kot v mesecu dni ugotovil(a), da zlorabljaš izgovor št.4 in gre v resnici za debelost iz navade. Ni kriva tvoja močnejša postava, krive so tvoje slabe navade. Da ne?? ...piši mi, prepričaj me, pa se ti javno opravičim!

Aja, težke kosti praviš, a res ?? ...a sploh veš o čem govoriš? Realno je ta razlika na račun težkih kosti pri osebi iste višine/iste teže, pri ženski ranga 150 do 300 g, pri moških 200 do 400 g ...ne ni pomota, govorim o gramih, ne o kilogramih. Kdor ima težje kosti ima težje za tako "majhno" razliko. Ajde, če bi primerjal dve osebi težki 150 kg, bi razlika morda bila dvojna ...pa še vedno nismo na kilogramih. Takšne so vsaj moje izkušnje pri meritvah kostne mase, zgovarjanje na težke kosti žal nima "prave" teže!

Ok, sedaj ko je to jasno pa si predstavljaj, da me oponašaš še na treningih, ne le pri prehrani. Seveda, izvajaš tvojim fizičnim sposobnostim primeren, lažji, manj obsežen, vseeno pa reden in pogost trening. Skratka izvajaš moje prehranjevalne navade, moje navade glede treninga, oponašaš moj pristop k zdravemu in aktivnemu življenju ...in ...in si še zmeraj upaš trditi, da je razlog, da ne shujšaš to, da si močnejše postave in imaš težke kosti ?? Dream ON!IZGOVOR št.5 : jaz ne morem shujšati / vem vse - sprobal(a), čisto vse, res ne gre

In potem svizec zavije čokolado ...in en drugi svizec jo odvije, gleda ...in seveda le gleda čokolado in nazaj zavije. Dajmo poskusit še z enačbo!

In potem svizec zavije ________ ... in en drugi svizec odvije _________ , gleda ... in seveda le gleda _________ in nazaj zavije _________ .


Napiši seznam svojih pregreh, kaj ...a le ena je, nobena ??? ...kar še enkrat od začetka! Napiši seznam svojih priljubljenih pregreh, na prazne črte v zgornji enačbi vstavi najprej povsod PREGREHO št.1. Ponovi to za vsako pregreho iz seznama (nova pregreha / nova enačba), namesto drugi svizec napiši svoje ime, ter kjer je primerno (najbrž povsod), popravi enačbo (v resnično) v delu kjer le gledaš pregreho in jo nazaj zaviješ. Zatem preberi še enkrat, kar piše pod izgovorom št.5 in opazuj kako ti raste nos. Hello Pinokio!Moraš razumeti, da ne glede na to, da se tebi zgoraj našteti izgovori zdijo resni ...dejansko gre za traparije. Dokler verjameš v takšne izgovore ti nikdar ne bo uspelo saj imaš miselnost, ki garantira 100% neuspeh!


Resni razlogi in izgovori za neuspešno hujšanje

Gre za dokaj splošne razloge, dejansko ne poznam specifičnih podrobnosti za posamezen primer zato bom z odgovorom poskusil zajeti tipične scenarije in napake, ki se dogajajo v teh primerih.

RAZLOG št.1 : več kot X tednov na dieti, teža se ne premakne več nikamor, ne veš kaj delaš narobe

Glede na to, da ne omenjaš treninga predvidevam, da dietiraš oz. se držiš kakšne izmed "modnih" oz. shujševalnih diet, ki so v trendu. Večina takšnih diet ne kombinira z nobenim treningom, tudi če je volja in želja za trening, ga je zelo težko (učinkovito) izvajati, saj so tovrstne diete izredno skope s kalorijami in že za življenje (preživetje) nimaš dosti energije, kaj šele za kvaliteten trening.

Razlog, da je tvoja dieta v začetku bila (se je zdela) zelo učinkovita je v tem, da je najprej prišlo do t.i. resetiranja med katerim telo izloči nekaj litrov vode. Že kmalu po začetku diete je telo tudi oktiviralo obrambni mehanizem preživetja, enak tistemu, ki se aktivira v situaciji življenje/smrt. Ne hecam se, ko tvoje telo zazna izredno pomanjkanje hrane so izpolnjeni podobni pogoji kot kadar gre življenje/smrt v obdobju pomanjkanja hrane.

1. faza hujšanja: edini način, da telo preživi v obdobju pomanjkanja je, da aktivira alternativne vire energije ...odvečne maščobe je (tipično) v izobilju, strošek za aktivacijo in uporabo zanemarljiv, skratka začneš pospešeno kurit maščobe. Juhu !!

2. faza hujšanja: pospešene porabe maščobe je vsak vesel, ampak "telo že razmišlja" kako bo preživelo (na dolgi rok) v takšnem pomanjkanju. Idealno je (za preživetje), če v obdobju pomanjkanja tvoje telo porablja za življenje, čim manj energije (telo se pripravlja na najhujše in ne ve kdaj bo konec hujšanja) ...saj bodo takrat alternativni viri (maščobne) energije (pa tudi vsi ostali viri), lahko na voljo daljši čas (preden jih zmanjka).

Zgodi se nujen ukrep za preživetje, telo začne (med drugim) razgrajevati največje porabnike (potrošnike) energije v telesu (tvoje mišice), ter začenja šparati pri vseh energijsko potratnih procesih, ki niso nujni za preživetje (obnavljanje in regeneracija celic, las, kože, mišic, vzdrževanje imunskega sistema, itd.). Prihaja torej do naglega upočasnjevanja metabolizma, telo poskuša živeti in pri tem porabljati čim manj energije.

3. faza hujšanja: pravzaprav je že v prejšnji fazi prišlo do upočasnjevanja hujšanja, hujšanje se tu dejansko ustavi, ti pa se sprašuješ kaj delaš narobe? Tvoje počutje je že zelo slabo, prav tako nivo energije in tudi zdravje peša. Ni čudno, da lahko na dieti vztrajaš le toliko in toliko časa, telo aktivira vedno močnejše obrambne mehanizme in enostavno moraš odnehati!

Ne gre za to, da je problem v "tvoji" ali "tej" dieti ...problem je že v tem, da sploh poskušaš hujšati z "katerokoli" dieto. Dietiranje je že zdavnaj "preživeta" oblika hujšanja, pardon "Holywoodskega stradanja".

DA, seveda je potrebno izvajat neko restrikcijo in kaloričen primanjkljaj, ključnega pomena pa je, da to dosegaš s pomočjo kombinacije zdrava prehrana + trening. Kratkoročno si lahko sicer privoščiš hitrejše hujšanje (prve 3 - 4 tedne, največ 6, a raje manj), zatem pa mora slediti počasna faza hujšanja, pri kateri glavni kalorični deficit dosegaš na račun treninga, manjši na račun prehrane.RAZLOG št.2 : ješ že "skoraj" nič, pa vseeno ne moreš shujšati

Raje sem že pri Razlogu št.1 napisal malo več, ker je tukaj odgovor podoben. Enostavno se ti je zgodila zgoraj omenjena 3.faza hujšanja, ko se hujšanje ustavi.

Edini način, da se "izmotaš" iz te situacije je, da prenehaš s hujšanjem in povečaš kaloričen vnos, sočasno s tem pa povečaš oz. začneš z treningi. Povečan kaloričen vnos in trening bosta stimulirala tvoj metabolizem in "izključila" zgoraj omenjen obrambni mehanizem. Telo bo dobilo "zdrav" signal, da energijo potrebuje za gibanje, fizično aktivnost in regeneracijo, ne le za preživetje.

V teh 3 do 4 tednih "počitka" od hujšanja (to predlagam) poskušaš kljub povečanemu kaloričnemu vnosu (ne govorim o prenajedanju, ampak o ne-dietiranju) kontrolirati oz. omejiti pridobivanje teže. Dodaten kg ali dva je še ok, več pa ne. Pridobljena teža bo praviloma (ko gre za dober trening, dobro prehrana) pretežno mišična masa, torej tvoji "povrnjeni" prej izgubljeni (med tvojim prejšnjim dietiranjem) porabniki energije.

Ponovni začetek hujšanja moraš načrtovati bolj skrbno in dolgoročno, trajni rezultati brez tega žal niso možni. Ne odkrivaj tople vode, začni tako kot je prav in veš, da bi moral(a) že od vsega začetka. Pa če mene pokličeš tudi ni narobe.RAZLOG št.3 : skoraj vsak dan tečeš / izvajaš kardio trening ...ta presneta maščoba na "tem" delu telesa, pa "tu", pa "tam" ...enostavno ne gre stran

Če posplošim in zanemarim koristi za zdravje, itd. lahko rečem, da kardio trening tvoje telo uči predvsem dve stvari, prva je kako čim bolj učinkovito porabljati maščobe, druga kako čim bolje varčevati z energijo. Hja, ne gre ravno idealno skupaj ko želiš hujšati ...super pa, če te zanima predvsem športni dosežek. Sicer pa logično, pri vzdržljivostnih športih v bistvu želiš porabljati čim manj energije, da zmoreš čim dlje "migat" ...to dosežeš z dobrim varčevanjem, ne z veliko porabo.

Pri teku oz. neki kardio aktivnosti dejansko ne potrebuješ dosti mišične mase, telo zato poleg maščobe želi pokuriti tudi vse, kar je nepotreben balast ...torej tudi mišice (pač tiste, ki jih med vadbo zanemarjaš). A več mišic pokuriš, težje pokuriš preostalo maščobo (ki te moti) ...oz. je problem pokuriti to maščobo, saj kardio trening telo stimulira k čim večji ekonomiji (varčevanju) porabe energijskih virov.

Nasprotno kardio (oz. vzdržjivostnim) aktivnostim je dvigovanje uteži in krepilne vaje, takšen trening stimulira pridobivanje mišične mase ali če povem drugače, gre za stimulacijo k čim bolj potratni porabi energijskih virov. Za hujšanje super a ne ...ampak a nimaš potem preveč mišic? Hm ...pri izvajanju kaloričnega deficita do preveč mišic, nikakor ...to ni mogoče!

Torej je najboljši le trening z utežmi ? ...ne najboljša je uravnotežena kombinacija kardio treninga in treninga z utežmi, še posebej ko gre za hujšanje ...in še posebej ko gre za starejše (se ne hecam)!RAZLOG št.4 : imaš "neko" poškodbo ali omejitev / fizično nisi sposoben(a) izvajati določenih vaj ali aktivnosti

To je dejansko lahko res problem, ni pa nujno, vse zavisi od resnosti poškodbe. Potrebno je individualno analizirati situacijo, zatem se predlagajo alternative. Praktično zmeraj se, da zelo učinkovito prirediti vaje in trening, da je potem primeren tudi za hujšanje (ali druge cilje). V primeru težjih fizičnih omejitev in invalidnosti so kompromisi seveda težji, a razen v izredno redkih primerih se zmeraj da narediti kaj dobrega in koristnega zase.RAZLOG št.5 : držiš se načrta prehrane in treninga že "toliko" in "toliko" časa / ni pravega napredka

Kar počneš enostavno ni (več) učinkovito. Lahko, da že v začetku načrt prehrane in treninga ni bil primeren, lahko da načrta ne razumeš, ga ne znaš izvajati učinkovito ali pa se enostavno ne potrudiš dovolj. Težko je zares vedeti kaj počneš narobe in kaj konkretno je potrebno spremeniti.

Najpogosteje se izkaže, da tvoj načrt prehrane vseeno ni povsem primeren, trening pa ni dovolj zahteven, na njem malce zabušavaš ali pa ne veš kaj/kdaj delaš dober trening. Dejstvo, da ti je pri tem pomagal kakšen kolega (ki se spozna) ali celo (bog ne daj) kakšen osebni trener žal ni zmeraj garancija za kvalitetne rezultate ...enostavno vsak ne zna vsega enako dobro, tako kot vsak kuhar ne kuha enako dobro, ene restavracije so boljše kot druge.

Zdaj, kaj konkretno ni v redu, da bi imel že sedaj v tem trenutku odgovor za vse, brez, da dejansko slišim tvojo zgodbo ...no tako pameten seveda nisem, tu bi znal dogovoriti kvečjemu kakšen jasnovidec (da ne bo pomote, ne govorim o vedeževanju). Enostavno si je potrebno rezervirati nekaj časa, se dogovoriti za srečanje, pogovoriti, šele zatem se lahko svetuje in predlaga konkretne rešitve.