fotografija

fotografija

Fotografija mi je eden izmed ljubših hobijev in če je le možno vso gradivo za članke in treninge fotografiram, posnamem in obdelam sam.

Uporabljam iPhone 4S v kombinaciji z polarizacijskim filtrom, ter dslr Nikon D7000 imam le dva objektiva [ Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC in Nikon AF-S Nikkor 70-200mm 2.8G ED VR II ]

Kadar uporabljam DSLR zmeraj slikam izključno v RAW formatu, kadar pa z iPhone pa uporabljam 645pro app, ki mi omogoča t.i. dRAW format. Slednje je zame bistvenega pomena saj mi omogoča višjo kvaliteto naknadne obdelave. Že od leta, mislim, da od 2004 dalje sem na mac-u. Za obdelavo fotografij zmeraj uporabljam Capture NX2 v kombinaciji z Nik Software Efex pro vtičniki. Za .NEF format je to po mojem mnenju še zmeraj najboljši vmesnik.

tek po zasneženem golovcu

Po včerašnjem [ Black or White | original ] treningu sem imel danes idilične pogoje za tek po zasneženem Golovcu.

Včeraj je večino dneva snežilo, razmere za trening so bile super. Pretežno neshojen sneg, temperature malenkost pod ničlo ... ravno prav, da ni premrzlo, da se lahko lepo diha

air push up [ progression ]

Med izvajanjem današnjega treninga  [ Black or White | original ]  sva z Miho posnela nove video prikaze in nekaj zanimivih fotografij.

Tokrat vidiš tranzicijo pri treningu moči za vodoravno skleco [ skleca ko imaš noge v zraku ]. Ne vem, če si povsem predstavljaš ampak Miha se tukaj z nogami le malenkost naslanja na steber, sploh v spodnji drži je praktično cela teža le na rokah.

živo zelena reka

Fascinantno kako živo zelene barve je reka Drava, vse okrog pa ledeno [ utrinek med krajšim panorama tekom ]. V planu približno uro lahkotnega teka, ampak po dobrih 20 min teka smo [ whippet Rafi, Niro in jaz ] naleteli na 5 hrtkov, enega mešanca in pol leta staro dobermanko ... in pasje veselje za znoret.

Moj današnji plan glede teka je šel rahlo po gobe, sem pa užival v tekaški predstavi mojih dveh whippetov, sploh Niro-ta želijo vsi [ ostali psi ] loviti, to zmeraj tako ... in on uživa, da beži kot zmešan, kar ne more nehat.

Vsega skupaj sem tako nabral le za slabe pol ure teka, pol ure sem pa zmrzoval na snegu. Saj ne, da je to neka zdrava metoda za fat-burning, ampak ko te začne mraziti in začneš samodejno prestopati iz ene noge na drugo se ti metabolizem pospeši v fat-burning področje zaradi mišičnih kontrakcij [ telo se tako želi ogreti ].

BMR se pospeši na 4 do 5 kratnik in to je že poraba v rangu lažjega regeneracijskega treninga ...tako, da če seštejem vse skupaj, sem vseeno [ he he ] nabral za slabo uro regeneracijskega fat-burninga :).

panorama trening
panorama trening
panorama trening

Najbolj užitkarski del treninga zame je tek v naravi v družbi mojih dveh whippetov [ Rafi & Niro ]. Panorama trening imenujem tip treninga, ki je mešanica regeneracijskega treninga in visoko-intenzivnih intervalov. Zahtevnost treninga prilagajam trenutnemu počutju in navdihu, bistvo teh treningov je sprostitev in užitek v naravi.

Ponavadi 1x tedensko na tak trening povabim še prijatelje in bolje pripravljene člane moje superfit skupine, druženje, zabava in trening hkrati … kaj češ lepšega.

hips to bar

Kolenčniki z boki do droga, odlična vaja za krepitev celotnega trupa in tudi hrbta.

Za začetnika ta vaja sicer, začne s z precej lažjo izvedbo. Visenjem na drogu in sonožnim dvigom kolen najvišje kolikor pač zmoreš.

Čeprav je za marsikoga na začetku vse to zelo težko, lahko vsak postopno [ če ima primerno težo ] pride do stopnje, da kolena dvigne do komolcev, zatem do droga in na koncu z boki do droga.

turkish get up

Turkish Get UP [ tgu ], kultna vaja za vse čase. Ne morem se odločit ali je Bor trpel med to vajo, ali je užival ker je trpel. tgu je postala zelo popularna vaja, vendar čeprav jo večina danes izvaja s kettlebellom se vaja v originalu izvaja z 20 kg olimpijsko palico in ... ja in še z dodatnimi utežmi na palici #evilsmile

Bor “Playbor” Bratovž, sicer profesionalec na WFC sceni, več on njem tukaj. Na najinih treningih je enako zagrizen kot na borbah.

ball rolling

Popolna osredotočenost na nalogo …če nisi pri stvari ko izvajaš vajo, trening nikdar ne bo zares učinkovit. Bor izvaja kotaljenje žoge, ki jo pogosto uporabim kot ogrevalno vajo, včasih pa kot povezovalno vajo oz. aktivni počitek med zahtevnejšimi vajami.

Bor “Playbor” Bratovž, sicer profesionalec na WFC sceni, več on njem tukaj. Na najinih treningih je enako zagrizen kot na borbah.

airdyne desert

Enih stvari ne pozabiš, še posebej svojih prvih intervalov na #airydne kolesu. Danes sta Matej in Željko dala absolutno vse od sebe, oba prvič na #airydne … in rezultat je lahko le #horizontalka.

Ne za začetek, za konec, desert današnjega treninga, #airydne, pet krat na polno, porabiti 30 kcal v čim krajšem času [recept z garancijo, da lahko posnameš takšno fotko].

informativno: v dobrih 3 minutah sta porabila 150 kcal = 5x30 kcal

walk of death by Sašo Kos

Na temo #walk of death (glej video) na fotografiji vidiš izvedbo iste vaje z ročkami. Saj ni kaj za komplicirat, ročke držiš nad glavo in hodiš naprej/nazaj.

Izvedba z ročkami je fizično nekoliko zahtevnejša od izvedbe s palico (če uporabiš isto težo), saj moraš kontrolirati in stabilizirati vsako roko posebej.

Tehnično gledano pa je izvedba s palico vseeno težja, dvig bremena iz tal, ter nad glavo je tehnično precej bolj kompleksen, kot dvig ročk nad glavo. Tudi odložiti palico z utežmi nazaj na tla je težje kot odložiti ročke. Ampak ko imaš uteži enkrat nad glavo, je hoja s palico vseeno nekoliko manj zahtevna (pri isti teži), ročke ti namreč želijo poplesavati vsaka v svojo smer levo/desno/naprej/nazaj … kmalu se izpostavi šibkejša izmed dveh rok, kar te prisili k počitku.

Sašo Kos na sliki izvaja tukaj že svojo peto serijo hoje v dolžini 100 m. Predzadnja vaja njegovega krožnega sklopa vaj je bilo 100 m hoje #walk of death. Teh 100 m skoraj nihče ni zmogel v kosu, morda v prvi seriji krožnega sklopa, sicer pa so vsi, tudi Sašo, razdelil teh 100 m na 2 do 4 obroke.

V celem treningu je Sašo prehodil skupno 500 m z 15 kg ročkami nad glavo. Tisti zares dobro pripravljeni so včeraj naredili 5 x 100 m #walk of death z 15 ali 20 kg težkimi ročkami, takih je bilo včeraj 6 moških. Ženske so izvajale izvedbo z 15 ali 20 kg težko medicinko, 5 x 100 m so zmogle 3 ženske, čisto vsi ostali pa so zmogli minimalen standard 3 x 100 m!

Rano jutro pod vrhom Pohorja

Mrzlo zimsko jutro pod vrhom Pohorja, vzpon po Jonatanki in čez "staro" FIS progo. Večino vzpona je bilo v objemu goste megle, proti vrhu se je nebo nekoliko odprlo.

superfit hard

Rad bi bil hiter, vzdržljiv, močan, spreten, lahkoten, eksploziven, ne presuh, ne predebel, tudi ne pretežek, ne premalo, ne preveč mišičast. Vse to si lahko razlagaš po svoje, po nekih drugačnih, strožjih ali manj strogih kriterijih …bottom line, vse kar želim je, da sem vitalen, zdrav in superfit® !

Poglej fotografiji, nabiti sta z energijo, o tem ti govorim. Igra sončne svetlobe in močnih senc, koncentracija, osredotočenost, predanost visoko zastavljenim ciljem, počutje in energija, ki se jo težko opiše, a se jo vidi, se jo čuti.

Ne to niso rezultati fitnesa, to so posledice fizičnih sposobnosti ! Za vse vrhunsko pripravljenje posameznike, ki jih treniram, mentoriram, se z njimi družim, zabavam, smejim, pogosto treniram zraven, je trening resna stvar.

Za takšne posameznike vsaj enkrat (nikdar več kot dvakrat) tedensko priredim t.i. trening #horizontalko. To je tvoja odrešitev ob koncu treninga, obležiš na tleh, paše ti le še ena stvar, ležanje v popolni horizontali. Ne, ne padeš, ampak uživaš v poplavi endorfinov, ki jih najitenzivneje občutiš šele ko si v horizontali #trustme ! … #fast-forward, nekaj let takšnega druženja s #horizontalko, kdo bi si mislil, zgodijo se ti fotografije podobne zgornjim ;)

IF YOU want to FAIL , ignore HARD WORK !

Definitivno v življenju obstaje še marsikaj pomembnega, ni le trening to kar šteje v življenju … pa vendar, ko govorim o treningu ima zame smisel le tisti z visoko zastavljeno letvico minimalnih zahtev, trening je dnevna trening provokacija, hrana za zagrizenost in samopreseganje, nekaj kar ZMOREŠ ali NE ZMOREŠ !

skupinski zgibi na nogometnem golu

Skupinski zgibi na nogometnem golu: prvi v vrsti naredi en zgib (ostali čakajo in visijo na golu), zatem drugi v vrsti naredi zgib (ostali čakajo), zatem tretji v vrsti naredi zgib in tako naprej.

Nekdo pač mora prvi popustiti, ostali bodo štirje, ki nadaljujejo po enakem sistemu … in tako dalje, dokler ne ostane en sam na ogrodju nogometnega gola.

Slika pove več kot moje besede, trma in zagrizenost iz leve proti desni: Simon, Domen, Tadej, Rok in Zlatko!

7.Peš na Pohorje // FOTO-Galerija
7.Peš na Pohorje // FOTO-Galerija
7.Peš na Pohorje // FOTO-Galerija

Preteklo nedeljo je na Pohorju potekala meni zelo všečna jubilejna prireditev, tokrat že 7.Peš na Pohoroje. Lani sem se tudi sam udeležil tega teka, pa moja Špela tudi … letos oba le pohodniško a z nama tudi 5.mesecev star Lorenzo, ter seveda whippeta Niro in Rafi.

Na vrhu smučarske proge Habakuk sem se pozicioniral za fotke, dan je bil krasen tako za tekače, kot pohodnike. Celotna foto-galerija ima 50+ FOTOGRAFIJ !

perfect push up

Skleca ujeta v tišino in trenutek koncentracije med posamezno skleco v trenutku, ko vsaka naslednja ponovitev postaja vedno težja.

Igra senc in sončne svetlobe zelo povdari skladno in lepo atletsko postavo Mihe.

Lorenzova prva skleca, star je 5.mesecev :)

Danes je nastala ta, meni, fenomenalna fotka na kateri je moj mali Lorenzo (prejšnji teden je bil šele star 5.mesecev). Če bi videl to sliko kje kar tako na internetu bi v prvem trenutku pomislil, da je fotomontaža, v naslednjem pa bogi otrok, kaj delajo starši z dojenčkom.

No preden se začne kdorkoli zgražati ali križati kaj neki počnem z Lorenzom, hja čisto nič. Moja Špela pravi, da očitno mene preveč gleda kaj počnem. Takšne sklec poze kot na sliki je začel sam iz čistega miru delat, ob tem je poln smeha, ko ugotovi kaj mu je uspelo.

Seveda mu ni nihče nič kazal kako in kaj, dojenčki pač iz dneva v dan odkrivajo nove oblike gibanja in Lorenzo je na povsem naraven način odkril skleco. Kar je pa hecno je to, da v bistvu še niti ne sedi samostojno (verjetno še rabi kak teden ali dva), kaj šele, da bi hodil …no ampak očitno je medtem treba vaditi skleco :)

No šalo na stran, fascinantno mi je kako nekaj takega zmore tako majhen dojenček, ne morem verjeti kako korektno držo ima, od glave do pete. Stabilen položaj, sploh trup ne bi mogel držati bolj korektno, noge napete, pogled naprej in blago navzdol … in v tem je danes tako užival, se smejal, eno uro ni dal mira in je kar vedno znova vadil te dvige.

Sedaj vem, da ko bo naslednjič kdo jamral, da so sklece težke, hja očitno niso, če jih že dojenčki delajo. Svašta!

<<  14 15 16 17 18 [1920  >>