Evolucija Kompliciranja o Prehrani!
več znanja večini prinese več kompliciranja
Kako je možno, da v naši (ne tako daljni) preteklosti ljudje niso imeli problemov s prehrano kot jih imajo danes. Včasih je bil edini problem le, ali hrana je, ali hrane ni (seveda, razen, če si se rodil kot premožen fevdalec, plemič, vladar in podobno). No, ko zavrtiš čas v sedanjost pa je problem obraten ...problema, da hrane ni več ni, je pa nov problem in sicer, da hrana je!

PREHRANA VČASIH
 • reši problem lakote
 • če je dobra uživaš
PREHRANA DANES
 • reši problem lakote
 • če je dobra uživaš
 • je kriva, da si ali nisi zdrav/a
 • je kriva, da si (pre)debel/a
 • je kriva, da si (pre)suh/a
 • je kriva, da nimaš idealne teže
 • je kriva za tvoje ljubezenske težave
 • je tvoj najboljši prijatelj
 • je prava, ali pa ni prava
 • je zdrava, ali pa ni zdrava
 • je procesirana, junk, naravna, domača, ipd.
 • se uživa oz. ne uživa po določeni uri
 • je pravilna po režimu A, režimu B .. pravzaprav je zmeraj v trendu kak nov režim
 • pravzaprav je prehrana že za skoraj vse kriva, pač prej ko slej a ne:)

A to pomeni, da pravim, da prehrana včasih ni bila pomembna za zdravje, primerno težo in privlačen videz? Nikakor, vendar o prehrani se je včasih drugače razmišljalo kot danes. Pomembno je bilo predvsem, torej najprej, da nisi lačen, zatem, da si sit, šele na koncu pa, da je hrana dobra. Kakorkoli zadevo obračaš, pametuješ in modruješ, dejstvo je, da v preteklosti človeštvo nikdar ni imelo globalnega problema s prekomerno težo, ter resnih zdravstvenih težav na račun prekomerne telesne teže.

OK, kvaliteta življenja je bila slabša (a ne na vseh področjih), komoditeta je bila v primerjavi s komoditeto danes skoraj nekakšen neobstoječ imaginaren pojem ...ampak, čeprav se jim ni sanjalo, da je zaseka kalorična in holesterol bomba, da so klobase in svinjina neke vrste "hudič" v "religiji zdravega prehranjevanja" pa zaradi tovrstnega "krivoverstva" ljudje vseeno niso imeli težav, ki jih ta ista prehrana predstavlja za človeka danes.

Kar danes velja za "grešno", je včasih veljalo za praznično ...ali bolj natančno, če danes večina ne greši, definitivno vsak dan "pregrešno" praznuje. Tudi ti praznuješ, pa se tega sploh ne zavedaš ...oz. če ne praznuješ, razlog vidim v tem, da si na točki, ko se zavedaš, da je prehrana in omenjeno praznovanje generalni krivec za (ponavljam že zgoraj omenjeno):

PREHRANA DANES:
 • je kriva, da si ali nisi zdrav/a
 • je kriva, da si (pre)debel/a
 • je kriva, da si (pre)suh/a
 • je kriva, da nimaš idealne teže
 • je kriva za tvoje ljubezenske težave
 • je tvoj najboljši prijatelj
 • je prava, ali pa ni prava
 • je zdrava, ali pa ni zdrava
 • je procesirana, junk, naravna, domača, ipd.
 • se uživa oz. ne uživa po določeni uri
 • je pravilna po režimu A, režimu B .. pravzaprav je zmeraj v trendu kak nov režim
 • pravzaprav je prehrana že za skoraj vse kriva, pač prej ko slej a ne:)

Začetek kompliciranja!

Skratka prej ko slej se začne takšno ali drugačno kompliciranje povezano s prehrano, ker postane kriva za marsikaj, kar te bremeni, teži ali moti. Zdravnik pravi, da ne smeš to, da moraš ono. Ti veš, da moraš shujšat oz. te jezi, ker so oblačila pretesna. Ni ti (več) všeč tvoja postava, počutje, nivo energije, zdravje, itd ... in za vse je kriva prehrana.

Skratka konec preprostega življenja, naenkrat se bo potrebno odreči vsem užitkom, vsemu dobremu, tvoji (edini) pravi tolažbi, da ne rečem smislu življenja ...ojoj ...potrebno bo začeti "paziti" na prehrano.

Kdaj začeti s tem kompliciranjem? Jutri? ...ne, razen če je ponedeljek, če ne takrat pa raje prvega v mesecu ..oz. če smo slučajno blizu decembra, definitivno z novim letom. Do takrat pa še daj, malo še daj grešit, pardon praznovat.

No ampak nekateri pa res nimajo teh težav, ker itak že "pazijo" na vsa pravila oz. njim je lažje, ker so "navajeni kompliciranja", medtem ko se eni šele morate "navaditi kompliciranja".

Kot vidiš, namesto, da govorim o pravilih zdrave prehrane, pišem, da gre za kompliciranje o prehrani. Če pa je res! Naj mi kdo dokaže, da to ni kompliciranje, če moraš paziti na pravilo 1, 2, 3 ...6 pravil. Baje, da je 6 pravil zdrave prehrane oz. odvisno od tega kako velik strokovnjak si, zna biti, da je še bistveno več pravil.


MOJA EVOLUCIJA KOMPLICIRANJA

Pred davnimi leti (hja nisem več tako mlad) nisem imel pojma o prehrani, ravnal sem se po preverjenem receptu, ješ ko si lačen, pač kar je v hladilniku, štedilniku ali skritem predalu. Sicer nisem bil fizično aktiven pri opravilih, povezanih z zagotavljanjem, da se ta hrana znajde nekako doma ...sem pa višek energije redno porabil z raznoraznimi športnimi aktivnostmi. Slednje je bilo zame ključno, da sem se že kot otrok naučil, da mi hrana zagotavlja v prvi vrsti energijo, šele zatem pa užitek.

Med grickanjem hrane opaziš, da ima skoraj vsak filmski junak izklesano telo ...no vsaj v filmu je tako, seveda bolj kot je možat, bolj je privlačen za nasproten (ali celo isti) spol, podobno seveda lahko rečemo za privlačne ženske. Potem so tu vse te reklame, v vseh možnih medijih povsod se oglašuje in promovira pretirane ideale, popolnost, ampak takšna popolnost, ki ne obstaja v realnem svetu, temveč se ustvari le s pomočjo specialnih efektov, maskerjev ali naknadne računalniške obdelave, itd.

Skratka dokler ti nekdo ali nekaj ne dvigne letvico pričakovanj na nek (nov) višji nivo se niti ne zavedaš, da je s teboj kaj narobe ...pa ne mislim ravno, da je kaj narobe, enostavno dokler se to ne zgodi se zdi, da je vse še kar ok, da ni kakšne potrebe po spremembi. Ne gre za zavist, ker je nekdo boljši, temveč občutek manjvrednosti v primerjavi z drugimi, ki so v nečem boljši. Teoretično lahko seveda vsak trdi, da to pa zanj že ne drži ...ma ko si zares in čisto sam z svojimi mislimi so pogovori in odgovori pogosto drugačni.

Kakorkoli že, če se vrnem na lasten primer, mene so bolj kot lepotni ideali fascinirali športni dosežki in fizične sposobnosti različih športnikov, zato sem začel svojo evolucijo kompliciranja malo drugače kot večina ...torej bolj na osnovi kako, čim bolj učinkovito trenirati. Smešno, vseeno prej ko slej prideš na isto, ker kvaliteta treninga, kvaliteta regeneracije in počitka je pogojena s kvaliteto prehrane, tako, da smo znova pri prehrani, ki je kriva za to in ono. Skratka začel sem z nekim osnovnim informiranjem na določeno temo, zatem branjem knjig na to temo, naslednji korak je bil pa že kar konkretno samoizobraževanje za specifična področja prehrane, ter posledično s tem povezano kompliciranje.


TIPIČNA EVOLUCIJA KOMPLICIRANJA

PRVI nivo kompliciranja - nekaj malega veš, nekaj malega kompliciraš ali pa vsaj malo že paziš na prehrano

DRUGI nivo kompliciranja - znanje nadgradiš, nova pravila kaj da, kaj ne ...rezultati izredni, ampak nič več ni preprosto kot je bilo

TRETJI nivo kompliciranja - baje si že strokovnjak, imaš odgovor na vse, rezultate nadpovprečne, ampak vsi vejo, da si velik/a komplikator/ka ko gre za prehrano, vse mora biti točno po reglcih oz. če ni, je vse hudo narobe

ČETRTI nivo kompliciranja - ja ni nivoja 4, razen, če si mnenja, da lahko vse še bolj zakompliciraš, kot si že

No jaz sem pred približno 10 leti dosegel ČETRTI nivo kompliciranja! Na tem nivoju sem vztrajal dobro leto, dokler nisem spoznal in si priznal, da imam problem.

Če bi obstajalo recimo srečanje "Anonimnih Komplikatorjev o Prehrani" bi pred 10 leti moral vstati in izgovoriti: "Moje ime je Goran in sem KOMPLIKATOR!"

A že spiš? ...kaj, a spiš!?! Ok, vidim, da vseeno pozorno bereš :) ...in mimogrede sem ugotovil ali ima eden izmed naju problem s smislom za humor, jaz recimo (upam, da tudi ti) se zdaj mace smejem ...torej nimam problema. Mimogrede, a pozna kdo kakšnega komplikatorja/ko četrte ali vsaj tretje stopnje …si mi zdi, da so dobre šanse za društvo anonimnih komplikatorjev :)


REŠITEV EVOLUCIJE KOMPLICIRANJA

Skratka prej ko slej prideš na tisti famozni Tretji ali Četrti nivo kompliciranja in imaš dve možnosti:
 • vztrajaš in še naprej kompliciraš
 • prenehaš komplicirati


S prenehanjem kompliciranjem (večina) ne reši ničesar razen "samo" kompliciranje, enostavno prenehaš paziti na prehrano, padeš nazaj v povprečnost (kar je že po definiciji (žal) ni nič dobrega), da ne rečem podpovprečnost oz. nazaduješ na področju videza, fizičnih sposobnosti, energije, ter kar je najhuje, nazaduješ na področju kvalitete svojega zdravja. Skoraj garantirano pa napreduješ pa na področju užitkarstva v prehrani, ter vseh s tem (prazničnim življenskim slogom) povezanih problemih, ki so precej bolj resen problem, kot pa kompliciranje glede prehrane.


KAJ TOREJ STORITI?

Kako torej prenehaš komplicirati s prehrano, kako prenehaš z upoštevanjem vseh možnih pravil, ki so pogosto naporna, da ne rečem celo protislovna. S tem vprašanjem oz. problemom sem resno soočil pred približno 10 leti.

Kako ohraniti vse dosežke, ki jih omogoča kompliciranje s prehrano:
 • optimalna telesna teža
 • optimalen delež maščobe
 • optimalna regeneracija
 • optimalen nivo enegije
 • zdrav in hiter metabolizem
 • nadpovprečno zdravje
 • privlačen videz


Kako to ohraniti in hrati vzdrževati na nek preprost, nenaporen ali natančneje, nekompliciran način ali pa recimo, da zadeva ni bolj zapletena kot je Prvi nivo kompliciranja (glej lestvico Tipična Evolucija Kompliciranja)? Trdim, da mi je to že zdavnaj uspelo in mi to uspeva ža skoraj 10 let, pravzaprav je iz leta v leto le še lažje. Saj sliši se pravljično, še preveč ...no ampak definitivno izvedljivo. Povsem brez pravil vseeno ne gre, ampak, da se zadeve poenostavit na kvečjemu PRVI nivo kompliciranja ...kar je glede na številne koristi, super in več kot sprejemljivo.

Odgovor kaj in kako mi je, in kdaj in kako lahko to uspe tudi tebi žal presega okvire današnjega članka. Z enim stavkom se žal res ne da povedati, in ne gre le za to, da nekaj poveš, ampak da se določene stvari dejansko naučiš in jih tudi razumeš ...ampak razumeš na enostaven način, ne na kompliciran način! Ta preskok na "enostavno" je za večino žal nemogoč, so izjeme, ampak presneto redke.

Ali spadaš v izjeme ali ne? ...hja poglej še enkrat na tisto lestvico Tipične Evolucije Kompliciranja, iskreno si odgovori ...a res znaš že s PRVIM nivojem dosegati prej definirano nadpovprečnost? NE znaš? ...no, potem kompliciraš bolj kot ti je treba in priznaj, da si KOMPLIKATOR!

**********

OK, priznam ...ja, provociram, tebe in vse ostale, tokrat s tem člankom oz. vsaj upam, da sem te spodbudil k razmišljanju. Seveda, ne želim nič slabega, ampak brez provokacije ni akcije. Danes je večina brez prave volje za karkoli, izredno je pasivna ...kar čaka na nekaj, čaka, da se bo nekaj končno zgodilo, menda da se bo nekaj samo od sebe zgodilo? Ključ do spremembe je predvsem akcija, ne le znanje, izkušnje in vse vedeti ...kaj ti to koristi, če ni akcije in ne narediš ničesar. Upam, da ne sodiš mednje, ampak za prej omenjene pasivce rad rečem, da vse znajo in nič ne vejo. Za druge so pametni 24 ur dnevno, zase pa predvsem teoretično, ne tudi praktično. Skratka karkoli razlagaš, dodaš nekaj provokacije, res pomaga, tudi ti me me sedaj bereš bolj pozorno, morda se celo (ali bolje) aktiviraš.

Priznati moraš, da danes vsi samo še nekaj kopirajo drug čez drugega, zato in če že kaj, si upam trditi, da sem pristno originalen, da stojim za vsem kar svetujem, ter že dolga leta poskušam biti čim boljši zgled vsega, kar predavam.

*********

Članek je nekakšen uvod oz. najava za nevsakdanjo izobraževalno delavnico: Nadpopvrečnost minus Kompliciranje!

Kaj, kje, kdaj, kako ??? Izveš pravočasno, zaenkrat le tole. Delavnica bo imela poleg zanimivega predavanja, tudi praktične demonstracije, da ne rečem poučne skeče za hitrejše učenje. Delavnica bo primerna za vsakogar, ne glede na predhodno znanje, ne-znanje ali izkušnje. Ne gre za kar "neko" predavanje o prehrani, ali pa treningu, ali hujšanju, ipd. saj večina po koncu "takšnih" predavanj prestopi iz PRVEGA nivoja kompliciranja, na DRUGI nivo, ali pa TRETJI, če pa si že na ČETRTEM nivoju pa tako misliš, da že zdavnaj ne rabiš nobenega predavanja več ...no moja delavnica ti ponuja priložnost, kako vse to znanje, vse kar že veš, ali pa kar še ne veš, združiš v eno skladno celoto in dosežeš nadpovprečnost minus kompliciranje.