dirty walk // workout
dlan čista kot solza, navajena hudega
foto by M.G.Lorencin © vse pravice pridržane

Po dveh tekaško / hribolazečih se dnevih sem danes planiral dan počitka. Kako točno bi naj ta počitek zgledal mi zjutraj še ni bilo čisto jasno, ker počitek za mene ne pomeni, da je to dan povsem brez treninga.


Ko rečem počitek imam dejansko v mislih naslednje:

 • A | regeneracijski trening @ ponavadi je to lahkoten 40 do 60 min trajajoči tek ali kakšna druga oblika nizko intenzivnega kardio treninga, recimo sprehod na Pohorje, sproščeno kolesarjenje

 • B | aktiven počitek @ nekaj še lažjega kot regeneracijski trening, nekaj gibanja tekom dneva, recimo sprehod + razgibavanje + kakšna lažja vaja

Kako bom počival se odločim glede na počutje, od popolnega mirovanja imam le izjemoma več koristi kot od zgoraj naštetega. Jutri zjutraj (nedelja) imam ob 7:30 že zmenjen trening z manjšo skupino, trenirali bomo v Rušah, kar pomeni, da moram štartat od doma ob 7h zjutraj. Obljubil sem jim (sebi pa tudi) #horizontalko …kar pomeni ekstremen trening.

Takoj po tem treningu se mi bo mudilo na Pohorje, kjer bo potekala izredno lepa tekaška prireditev 7.Peš na Pohorje, letos bom bolj v vlogi fotografa in navijača za mojega očeta, ki ima letos realno možnost, da v svoji starostni kategoriji (ob dobri borbi) zmaga. Najkasneje ob 10h moram že začeti vzpon na Pohorje, da bom blizu vrha še preden tekači štartajo, si pripravim opremo in pozicijo za fotografiranje, itd.

S tem v mislih sem danes načrtoval dan počitka potem pa vseeno naredil več od planiranega. Čisti počitek definitivno ni bil, na trenutke sem malce trpel, večje utrujenosti pa vseeno nisem povzročil.
legenda vaj in posamičen video prikaz nekaterih vaj

 1.   wall squat = počep proti steni
 2.   lunges = izpadni koraki | to vajo sem v gl.delu treninga izvajal z 24 kg kettlebellom (kb) v vsaki roki
 3.   burpee = vojaški poskoki
 4.   oh/db - lunges = izpadni koraki z ročko nad glavo | jaz sem danes uporabil kettlebell (kb) namesto ročke (db)
 5.   goblet squat = goblet počep
 6.   oly SLDL = mrtvi dvig z iztegnjenimi nogami | to vajo sem danes delal z 2 x 24 kg kettlebellom
 7. push ups = navadne sklece | push up / walk = sklec hoja, to sem opisal v poročilu treninga
 8. ostale filmčke bom dodal naknadno, ko bodo na voljodirty walk   //   workout

ogrevanje @ po vrsti kot piše

zatem @ 3 x krožno

 •   push ups / walk @ neprekinjeno v dolžini 70 m
 •   kb lunges @ 2 x 24 kg neprekinjeno v dolžini 70 m ( na vsakih 10 m z isto težo še 10 x STDL + 20 sek smukaške preže)
 •   60 sek počitka

* * * * * * * * * * * * *
poročilo treninga

Dolžina garaže je cca. 60 m, če dodam še oba hodnika na tem in onem koncu je skupna dolžina verjetno malenkost čez 70m.

Fotografijo sem posnel iz hodnika na enem koncu, uporabil sem malce zooma sicer se sploh ne bi videlo tistih dveh kettlebellov na koncu garaže, no tja dol, po sredi garaže sem delal sklec hojo in izpadne korake. Že kmalu po ogrevanju je bilo treba v kratke rokave.

Kratek, nekoliko neugoden trening.

Sklec hoja se izvaja tako, da narediš eno striktno izvedeno skleco, zatem iz začetne sklec pozicije z rokami narediš krajši korak (cca. 50 do 70 cm) naprej (plaziš se kot maček naprej), narediš novo skleco, korak naprej in tako dalje v dolžini 70 m.

Žal nimam nobenga filmčka, treniral sem sam v garaži, rabil bi kakšno stojalo za snemanje pa ga nimam. Za lažjo predstavo, neprekinjenih 70 m pomeni narediti med 100 in 120 sklec + tiste vmesne korake + vztrajati relativno dolgo v tej drži, zelo se čuti tudi trup in ramena.

Največji problem ni bila sklec hoja, niti ne izpadni korak, še manj mrtvi dvig z iztegnjenimi nogami …najtežje je bilo držati in nositi kettlebelle v rokah. Zaradi tistih 70 m sklec hoje lepo načneš mišice ramen in ko moraš takoj zatem nekaj držati v rokah se ti zdi, da ti bodo ramena odpadla, 70 m pa ni tako hitro konec. Da trening ne bo prehud (ker to ni bilo v planu) sem si omislil vmes tistih 20 sek aktivnega počitka v obliku smukaške preže.

Počitek kot se spodobi a ne ?