10 skrivnosti tvojega uspeha!
na sliki: Marck Goran Lorencin
© vse pravice pridržane
Ko enkrat končno dosežeš opazen rezultat te vprašajo:
  1. Kaj je skrivnost tvojega uspeha?
  2. Kako ti je vsemu navkljub uspelo?
  3. Zakaj ti je šele sedaj uspelo?
Odgovori bodo seveda različni, odvisno od področje uspeha na katerega se nanašajo ...zanimivo pa je, da imajo različna področja marsikaj univerzalno skupnega.

Zna biti, da bi bili tvoji odgovori na zastavljena vprašanja nekoliko drugačni ...težko pa si predstavljam, da lahko nekdo načrtno uspe na kateremkoli področju, če njegovi odgovori niso podobni odgovorom, ki sledijo.

Na vprašanja bom odgovoril v obratnem vrstnem redu ...torej najprej odgovor na zadnje vprašanje, zatem na drugo, ter na koncu na prvo vprašanje.

3. Zakaj ti je šele sedaj uspelo?

Manjkalo ti je znanja, izkušenj, vse se je bilo potrebno učiti od začetka, vključno z vsemi z začetniškimi napakami. Seveda sedaj vse to že veš, ni težko pametovati kaj bi lahko bilo drugače, bolje, da bi bilo lažje in hitreje do rezultata, če bi že bilo potrebno začeti znova. Veš na koga se obrniti po pomoč, vprašati za nasvet, kaj točno potrebuješ, kje kupiti, itd. Učenje novih stvari je običajno še najlažji del, nabiranje izkušenj pa zamudna zadeva. Izkušnje so pogosto ključnega pomena, da se izogneš novim napakam.

2. Kako ti je vsemu navkljub uspelo?

Niso te ustavile ne strojene napake, ne ovire, niti zlobni komentarji, da tega ali onega ti ne moreš. Vse napake so bile priložnost za učenje, nova izkušnja s katero je bilo lažje nadaljevati. Jasno ti je bilo, da so želje brez pravega načrta le sanje, še tako dober načrt brez osnovne discipline pa le iluzija. Ko ti ni šlo vse po načrtu te je reševala motivacija in želja po uspehu!

1. Kaj je skrivnost tvojega uspeha?

Odločnost, disciplina in osredotočenost na končni cilj, ter vse znanje in izkušnje, ki jih imaš danes.

Vprašanja in odgovore sem zastavil dovolj na splošno, da se z njimi ni težko poistovetiti. Zagotovo ni narobe, če trdim, da praktično vsak na poti do želenega uspega (rezultata) naredi večje ali manjše število napak. Praktično vsi ugotavljajo, da bi lahko do rezultata prišli tudi po lažji poti ...ampak to seveda šele sedaj, ko jim je to tako ali tako že uspelo.
Kaj je torej tvoja bližnjica za rezultate?

Začetniške napake ni potrebno izkusiti na lastni koži, ni potrebno do zadnjega upati, da obstaja neka čudežna spregledana dieta, topshop izdelek s katerim brez truda dosežeš rezultate.

Dobro veš, da se stvari najhitreje naučiš, jih osvojiš in obvladaš, če imaš dobrega učitelja. Dosti se lahko naučiš že iz člankov na mojTrener.com, glavne teme so prehrana, trening, hujšanje, diete, oblikovanje telesa, osebni trener, ipd. ...seveda pa je najlažje in najhitreje z osebnim trenerjem.


Torej potrebuješ dobrega osebnega trenerja?

Točno tako, potrebuješ dobrega osebnega trenerja ...in v tem je pravzaprav nov problem. Glede na to, da spadam med pionirje osebnega trenerstva v Sloveniji lažje komentiram razvoj te panoge. Včasih nas je v Sloveniji bilo le nekaj, seveda pa je povsem normalno, da so se z leti zadeve spremenile, število trenerjev je vedno večje, število dobrih trenerjev pa še zmeraj ostaja relativno skromno.

Naslednja primerjava je univerzalna za vsa področja, gre za preprost ilustrativen primer. Vsak, ki prebere kuharsko knjigo, še ni dober kuhar. Ko dve osebi sočasno kuhata po istem receptu, ponavadi eden zmeraj skuha bolje. Tako pač je, to nima veze s srečo ali znanjem, en ima za določeno delo več talenta kot drugi. Saj tako je na čisto vseh področjih, enim pač bolj "ležijo" določene stvari.

Kdo bi naročil slabo juho, če bi že vnaprej vedel, da ni dobra?

Ravno zato ker velja, da se ne skuha vsaka juha isto, se v določene restavracije želiš vrniti, v določene pa niti slučajno. Temu pravimo izkušnja. Da naročiš tisto slabo juho te mora "dajat" res huda lakota, če že vnaprej veš, da ne bo dobra :)

Primer juhe in kuharja lahko uporabiš za praktično vsa področja, še posebej pa za trenersko delo. Že naziv osebni trener zgovorno pove, da gre za osebno stvar.
Tvoj osebni trener!

Trenersko delo zahteva poleg očitnega strokovnega znanja tudi ustrezen pedagoško-motivacijski pristop. Najboljši športniki imajo ponavadi najboljše trenerje. Biti najboljši pa ne pomeni biti najboljši za vsakogar, temveč najboljši za točno določeno osebo. Za to osebo si najboljši osebni trener.

  • če želiš shujšati te zagotovo ne motivira, če ti daja nasvete in "soli" pamet nekdo, ki bi moral tudi sam izgubiti odvečne kilograme. Takih, ki so v dobri formi 2 tedna na leto enkrat med poletjem  (sicer pa imajo delež maščobe podoben kot stranka) je več, kot si misliš. Teoretizirajo v nedogled, še zmeraj pa ne znajo biti zgled lastnih teoretičnih  nasvetov vseh 365 dni v letu.
  • ali, če želiš izboljšati kondicijo, trener pa v bistvu ni pravi  športnik, zna predvsem hujšati, dvigovati uteži in dietirati, ipd ...a vse to še ne pomeni, da je pravi  športnik,
  • ali še te uči pridobivanja mišic kak kondicijski trener, ki sicer zna delati s športniki, ampak je sam suh kot prekla,
  • ali te uči oblikovati telo nekdo, ki bi pravzaprav sam rabil kakšnega dobrega osebnega trenerja, itd.

Čeprav se našteto bere kot smešnica si lahko temu priča vsak dan v številnih fitnes centrih, športnih objektih, da kakšne lepotne salone ali hujšanja pod t.i. zdravniškim  niti ne omenjam. Povsem jasno ti mora biti, da ima vsak dober osebni trener nadpovprečni videz vseh 365 dni v letu, še boljši je tisti, ki je hkrati tudi vrhunsko kondicijsko pripravljen, kjerkoli in kadarkoli! Žal pa tudi to ne zadostuje, je le nujen predpogoj, ki loči potencialno dobre trenerje od povprečja.

Resnično nadpovprečnost dajo trenerju več letne izkušnje, znanje, dober pedagoški pristop, visok nivo energije, motivacija, življenski slog za katerega je sam najboljši zgled, ter kredibilnost vsega, kar svetuje in zdrava mera simpatičnosti.

Da ne bom delal krivice posameznikom ...so tudi takšni, ki so dejansko strokovnjaki in dobri pedagogi, znajo deliti prave nasvete čeprav ne vem zakaj sami nikakor niso vzor teh nasvetov. Meni to sicer nekako ne “štima”, ampak tudi takšni se najdejo in nekaterim najbrž pomagajo do uspeha.

A mora biti tvoj trener zmeraj čisto pravi trener?
Ni nujno, včasih si ta oseba lahko za nekoga drugega ravno ti. Morda imaš za določeno osebo pravi občutek, dovolj znanja, predvsem pa željo, da pomagaš. Primer take pomoči je, ko ti do rezultata pomaga dober prijatelj, ki se potrudi zate in ti zna dovolj dobro svetovati.
10 pomembnih korakov, ki garantirajo rezultate!

Čeprav v raznih čudežnih  reklamah vedno znova prepričujejo, da je vse preprosto, očitno vseeno ni tako zelo  preprosto sicer ne bi vedno več ljudi imelo težave za katero povsod ponujajo preproste rešitve. Razen tistih očitnih stvari za katere tako ali tako veš, da jih je treba narediti bom raje opozoril na ostalo, kar je lahko ključnega pomena pri tem ali ti bo uspelo ali ne!

1. Motivacija
Tudi ko imaš neskončno motivacije je zmeraj lažje, če imaš podporo nekoga, ki ima več znanja in izkušenj od tebe. Tako se izogneš številnim pastem in napakam, ki ti lahko pošteno načnejo motivacijo in sabotirajo napredek. Dobro je imeti nekoga, ki te občasno spomni zakaj neki je to kar počneš pomembno, kaj je tvoj cilj ...ter ti pomaga, ko storiš napako.

2. Uspeh vsemu navkljub
Čeprav dobro veš po kakšni poti moraš od točke A do točke B se vseeno lahko vseeno zgodi, da te zanes iz prave  poti. Življenje pogosto  ni pravljica, ovir na poti do cilja pogosto ne manjka.

Dober trener ti pokaže kako izkoristiš napake, kako je lahko celo občasen neuspeh - poškodba, bolezen, zavrnitev dekleta/fanta, težave pri delu, slaba ocena ...priložnost za nadaljevanje.

Zanmeniti pregovor: "Look it on it from the bright side" ...išči v vsem pozitiven smisel lahko premaga skoraj vsako oviro.

Ravno kadar ne gre vse po načrtu lahko ti lahko trener pomaga čez krizo. Da tudi, ko ne verjameš vase, nekdo drug verjame vate in te spodbuja, motivira in je potreben izvor pozitivnih misli je nemalokrat najboljši način, da prebrodiš krizo. Seveda ti čez krizo lahko pomaga tudi kdo drug ...a trener te za razliko drugih ne tolaži, ne sočustvuje, temveč te spodbuja in motivira, to je tisto, česa ponavadi drugje dobiš premalo.

3. Če želiš rezultate upoštevaj pravila igre
Goljufaš lahko pravzaprav le sebe, ko enkrat začneš je razočaranje vedno bližje. Saj razumem, da je težko, nemalokrat lenoba na ramenu nežno, a vztrajno šepeta:

...daj daj, pač danes ne treniraš, trening gor ali dol.
ali
..izpusti zajtrk, boš kasneje tortico, zvečer malo porcijo pizze.


Take malenkosti hitro zgradijo mogočne ovire, ki vodijo do nezadovoljstva in frustracij.

4. Izpopolni svojo tehniko
Trener seveda mora znati demonstrirati pravilno izvedbo vaje ...vseeno pa to ni dovolj. Nekaj znati zase, ter to isto naučiti še nekoga drugega, ki so mu te stvari tuje, je nekaj povsem drugega. Žal pogosto vidim razne trenerje, ki enostavno ne znajo naučiti stranke pravilne izvedbe vaje (spomni se na zgornji primer kako se skuha juha).

Kvaliteta izvedbe vaj je zelo pomembna, vsaka ponovitev, vsaka serija in trening ti lahko krajšajo ali podaljšajo  pot do cilja. Lahko tudi rečem, slaba izvedba = slabi rezultati, nadpovprečna izvedba = nadpovprečni rezultati.

5. Poskrbi za podporo okolice
Sicer lahko teoretično  vsak vse sam, ponavadi pa to pomeni dosti težjo pot do cilja. Že občutek, da si še nekdo razen tebe želi tvojega uspeha je lahko super spodbuda in motivacija. Ne govorim o trenerju, ampak o vseh drugih, ki so ti blizu ...tudi oni so pravzaprav pomemben del tvoje ekipe.

Na treningih je seveda trener tisti, ki ti zagotavlja največjo podporo. Recimo, ko opravljam trenersko delo ni v mojih mislihniti najmanjšega dvoma o neuspehu. Seveda je pomembno, da so cilji realno zastavljeni, da so dosegljivi in izvedljivi.

Spodbuda trenerja je morda prva, poskrbi pa, da ne bo edina. Podpora tvojih bližnjih, prijatelja, prijateljie, sošolca, pratnerja, itd. je lahko nepogrešljiva. Pomembno je tudi, da se zavedaš, da s tem ko odnehaš pravzaprav razočaraš vse naštete ljudi, ki so verjeli v tebe ...po drugi strani pa s tem, ko ti uspe vse te ljudi nagradiš, se z njimi skupaj veseliš. Vsak uspeh, ki ga deliš z drugimi se vsaj podvoji ;)

Ustvari svojo ekipo (trener + podpora okolice), ki ti pomaga, podpira in vodi do zastavljenega cilja. Saj veš skupaj smo močnejši!


6. Zastavljen cilj in nagrada
Enkrat si super, drugič je vse narobe ...ampak to se dogaja vsem. Če takrat nimaš nikogar, ki je lahko tvoj vir pozitivne energije obvezno pokliči trenerja!

Dober trener te bo hitro spomnil na to, kar v kriznih trenutkih pozabiš ...na zastavljene cilje, zakaj že počneš to kar počneš, na nagrado, ki se je veseliš. Že stavek ali dva pozitivne spodbude te lahko "resetirata", da ne zaideš s poti in se spomniš kaj te čaka na cilju.

Nagrada mora biti, moraš si predstavljati kaj vse  te čaka (kaj vse se bo zate spremenili, ko boš) na cilju, to je lahko neverjetno močen motivator.

7. Pozitiven pritisk je dobra stvar
Nekaj zdrave tekmovalnosti je odličen način, da hitreje napreduješ in dosežeš boljše rezultate, kot bi jih sicer. Dober trener v tvoje treninge vnese nekaj tekmovalne dinamike, ter zdravo mero samopreseganja.

Preprost primer pozitivnega pritiska je, da si določiš neko omejitev, recimo koliko časa imaš na voljo, da zaključiš to ali tisto vajo, trening, itd ...naenkrat biješ bitko s časom, učinkovitost treninga bo večja, iskoristek časa večji.

Dober trener v tebi prebudi duh zmagovalca, nauči te pozitivnega samopreseganja.


8. Uspeh so tudi tiste manjše  zmage
Zdrav življenski slog, predvsem urejena prehrana, redna rekreacija (trening), ter dnevno vsaj ura gibanje (ne trening, ampak gibanje) ti omogočajo pomembne majhne  zmage.

To so malenkosti, ki to niso, saj so pogosto pomembnejše kot tvoj končni cilj. Vsak dan malo boljše počutje, malo manj utrujenosti, malo več energije, malo manj stresa, malo več kondicije, moči, itd ...ti gradijo novo kvaliteto življenja.

Deli svoj uspeh s trenerjem, tudi on je primogel k njemu. Pohvali se svojim domačim, predvsem vsem tistim, ki so ti stali ob strani in te spodbujali.

Zgodba tvoje poti do uspeha, premaganih ovirah, občutkih in dosežkih (vsemu navkljub) je lahko "brca" in navdih za vse, ki jih ta pot še čaka.

9. Uspeh je nalezljiv
Pred časom sem pomagal shujšati ženski, ki je s svojim rezultatom navdušila najprej starejšo hčerko, ki je imela bistveno previsoko težo. Kmalu za tem je začela trenirati še mlajša hčerka, nazadnje pa še njun oče, ki je postal celo zagrizen športnik. Postali so zgled in motivacija za vse svoje prijatelje in sorodnike. Ravno zaradi njih so potem spremembo življenskega sloga začeli tudi nekateri njihovi prijatelji ...uspeh je nalezljiv!

Tvoje izkušnje na poti do uspeha so lahko zelo dragocene za tvoje prijatelje ali znance, ki potrebujejo spodbudo, da končno začnejo.


10. Goran a je varianta, da postaneš moj osebni trener?
Najprej me seveda moraš kontaktirati, zatem pa bova videla kako dalje. S člankom nisem želel povedati, da sem jaz zate edina in najboljša opcija, bom pa vesel, če tako misliš.

Realno gledano sem lahko osebni trener le določenemu številu ljudi, tedensko imam lahko le toliko in toliko terminov, ki so individualni.

Odločitev za morebitno sodelovanje mora biti obojestranska. Zame je zelo pomembno, da ne želiš le nekaj poskusiti, temveč končno nekaj začeti in izpeljati do konca.

Če se zares želiš spremeniti, me kontaktiraj ...začela bova z krajšim informativnim srečanjem na podlagi katerega se potem odločiva za morebitno sodelovanje.